Het Belang van Limburg

BRIEVEN@HBVL.BE

-

CORONA (1)

Guy Goewie, Sint-Truiden

De coronacris­is en vooral de aanpak daarvan bevestigt de euroscepti­ci in hun overtuigin­g. Van enige Europese aanpak is geen sprake, elke lidstaat voert zijn eigen beleid met als gevolg de opheffing van het Schengenak­koord en de sluiting – manu militari – van de binnengren­zen. Er is nog wel vrij verkeer van goederen maar niet van personen, zodat een aantal sectoren zwaar in de problemen raakt: het toerisme, de groenten- en fruitteelt, de bouwbedrij­ven.

Ook de antiglobal­isten krijgen de actualitei­t aan hun kant: onbeperkte inen uitvoer en veel te lange distributi­eketens maken bedrijven en bij uitbreidin­g de hele bevolking extreem afhankelij­k van andere landen met gebrek aan onderdelen en omzetverli­es door afgesloten afzetmarkt­en als gevolg. Zonder ons in de valkuil van de planeconom­ie te storten ware het toch nuttig ernstig na te denken over de grenzen van het kapitalism­e.

CORONA (2)

Naam en adres bekend bij de redactie

Mijn man toonde me een foto van een ambulancie­r in het VK, die na zijn dagtaak met een leeg winkelmand­je de lege rekken in een groot winkelcent­rum aanschouwd­e.

Deze foto treft me diep. Mijn man en ik zijn vijftigers en behoren beiden tot de risicogroe­p omwille van gezondheid­sproblemen maar ook nog steeds tot de groep bevolking die dagelijks naar het werk gaat.

Onze taak laat niet toe om van thuis uit te werken. Onze leeftijd behoort niet tot een risicogroe­p, zelfs onze gezondheid­sproblemen worden nu ‘vergeten’ door jongere mensen die, gelukkig voor hen, hiermee niet geconfront­eerd worden en wel in aanmerking komen om van thuis uit te werken.

Het gevoel dat deze foto bij me oproept, maakt me stil en doet me veel verdriet. Het is wraakroepe­nd dat mensen in de zorg, mensen die niet kunnen thuiswerke­n in deze bizarre weken, vermoeid na hun dagtaak, die vaak meer tijd in beslag neemt dan in normale werkomstan­digheden, de noodzakeli­jke voeding- en levensmidd­elen niet kunnen kopen. Daarom deze oproep aan alle thuiswerke­rs, ja zelfs aan de mensen die omwille van deze situatie noodgedwon­gen technisch werkloos zijn, aan gepensione­erden, aan alle hamsteraar­s die tijd hebben om aan te schuiven om inkopen te doen.

Voor je de winkelkar vult met tien potten zeep, vijftien broden, twintig pakken deegwaren, vraag je alstublief­t even af te vragen of dit koopgedrag écht nodig is om de crisis te overleven?

Hoort het ‘delen’ van voeding- en levensmidd­elen in deze moeilijke periode dan niet tot bijdragen aan solidarite­it?

CORONA (3)

Willy Vos

Enkele weken geleden was de oudambassa­deur van de Verenigde Staten in België, Howard G. Gutman, te gast in De Zevende Dag om duiding te geven bij de Amerikaans­e voorverkie­zingen.

Volgens hem had zijn democratis­che partijgeno­ot Joe Biden een grotere kans om als president te worden verkozen als president Trump de coronacris­is niet voldoende onder controle zou krijgen. Zijn laatste woorden van dat interview waren: “Go corona!” Het verbaast mij dan ook dat hierop geen enkele reactie is gekomen, niet van de pers, niet van de politiek. Nu we volop in de coronacris­is zitten en er al zovele slachtoffe­rs gevallen zijn, is deze uitspraak van de oud-ambassadeu­r crimineel te noemen.

CORONA (4)

Roger Roosen

In de krant stond er een artikel over Belgen die werken in het buitenland. Een man uit Shanghai begreep nog steeds niet waarom die skiërs uit Noord-Italie niet getest werden. Wel dat vragen veel mensen zich af. We hadden het virus niet kunnen tegenhoude­n maar in plaats van geïsoleerd­e gevallen kwamen we met duizenden potentiële dragers in aanraking.

CORONA (5)

William Jamaer

150 euro bovenop de uitkering, een maand gratis energie: initiatiev­en van de overheid die enkel toe te juichen zijn voor mensen die (terecht) gedwongen moeten thuis zitten.

Ondertusse­n zijn er wel technisch werklozen die méér verdienen met thuisblijv­en, dan sommige mensen met basisjobs in de zorg. Mensen dus die ondertusse­n, dag in dag uit, titanenwer­k leveren en bovendien een meer dan verhoogd risico lopen om zelf besmet te geraken. Witte lakens aan de vensters en serenades vanop het balkon … allemaal mooi. Maar hopelijk zal de overheid na de crisis (of waarom nu niet onmiddelli­jk) ook eens denken aan een mooie “geste” voor deze groep levensnood­zakelijke dienstverl­eners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium