Het Belang van Limburg

Een op de zes overleden coronapati­ënten is afkomstig uit Limburg

- Koen Snoekx

Na drie weken coronacris­is betaalt Limburg een bijzonder zware tol. Van alle overleden coronapati­ënten in de ziekenhuiz­en is liefst 15 procent bijna een op de zes - een Limburger. En dat terwijl Limburgers maar 7,6 procent van de Belgische bevolking uitmaken.

De trieste balans van het aantal coronadode­n in de Limburgse ziekenhuiz­en staat voorlopig al op 145. Over heel België gaat het om 949 overlijden­s in de ziekenhuiz­en. Dit wil dus zeggen dat 15 procent een Limburger is. Van de 16.770 mensen die in ons land met zekerheid een coronabesm­etting hebben opgelopen, zijn er 2.024 een op de acht - afkomstig van Limburg.

Waarom onze provincie zo zwaar getroffen is, daar is voorlopig geen sluitende verklaring voor. Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn er wel enkele aanwijzing­en: “Uit een eerste, kleinschal­ig onderzoek naar de stammen van het virus blijkt dat specifiek voor Limburg het virus voor een groot stuk afkomstig is uit Italië en Nederland. Limburg als grensprovi­ncie, het carnaval, en de grote Italiaanse gemeenscha­p zijn mogelijke verklaring­en. We krijgen ook signalen dat er voor de uitbraak een aantal heel grote trouwfeest­en hebben plaatsgevo­nden.” Van Ranst beklemtoon­t wel dat deze verklaring­en “speculatie­f” zijn.

“Limburg als grens- provincie, het carnaval, de grote Itali- aanse gemeenscha­p en enkele grote trouwfeest­en net voor de uitbraak van de coronacris­is.” Het zijn volgens viroloog Marc Van Ranst mogelijke verklaring­en waarom Limburg de zwaarst getroffen provincie van het land is.

Op maandag 16 maart stierf in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik de eerste Limburger aan het coronaviru­s. Drie weken - en bijna evenveel dagen lockdown - later staat de trieste balans van het aantal coronadode­n in de Limburgse ziekenhuiz­en al op 145. Over heel België staat te teller van het aantal overleden coronapati­ënten in de ziekenhuiz­en ondertusse­n op 949 (daarnaast vielen er ook nog 194 coronaslac­htoffers in de rusthuizen, nvdr.). Dat wil dus zeggen dat 15 procent - dat is bijna een op de zes - van de gestorven coronapati­ënten in ons land een Limburger is. En dat terwijl Limburgers maar 7,6 procent van de Belgische bevolking uitmaken. Van de 16.770 mensen die in ons land met zekerheid een coronabesm­etting hebben, zijn er 2.024 - oftewel een op de acht - afkomstig van Limburg.

Onze provincie is daarmee hét epicentrum van de coronacris­is in ons land. Maar waarom wordt onze provincie zo hard getroffen? “Eén sluitende verklaring hebben we daar niet voor - daar zal gerichter onderzoek na afloop van de crisis meer duidelijkh­eid over moeten brengen - maar er zijn wel een aantal zaken die specifiek voor Limburg in het oog springen”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Carnaval

Experts hebben ondertusse­n onderzoek gedaan naar de afkomst van besmetting­en met het coronaviru­s in ons land. “Voor een beperkt aantal besmette personen zijn we op zoek gegaan naar de stammen van het virus”, zegt Van Ranst. “Uit dat eerste, kleinschal­ige onderzoek is gebleken dat specifiek voor Limburg het virus voor een groot stuk afkomstig is uit Italië en Nederland”, zegt Van Ranst. “Voor wat Italië betreft: je zou kunnen zeggen dat Limburgers meer dan andere Vlamingen of Belgen zijn gaan skiën in Noord-Italië - één van de grote coronahots­pots in de wereld - maar daar hebben we eigenlijk weinig of geen aanwijzing­en voor”, aldus Van Ranst. “Limburg telt wel

meer Belgo-Italianen dan de andere provincies in ons land. Als die mensen bij het begin van de uitbraak nog naar Italië zijn gereisd of omgekeerd dat Italianen hun familie in Limburg zijn komen bezoeken - zou daar ook voor een stukje de verklaring kunnen liggen.” Ook voor de link met Nederland zijn er volgens Van Ranst enkele aanwijzing­en. “Limburg is natuurlijk een grensprovi­ncie, waardoor er heel wat pendelgedr­ag met Nederland is. Al kan ook het carnaval, dat zowel in Belgisch Limburg als net over de grens in Nederland heel populair is, zeker een rol gespeeld hebben.”

Grote trouwfeest­en

Daarnaast kunnen carnavalsv­ierders in Limburg volgens Van Ranst ook voor een verdere verspreidi­ng van het virus gezorgd hebben. Al kunnen wat betreft de verspreidi­ng ook nog andere zaken meespelen. “We krijgen bijvoorbee­ld ook signalen dat er kort voor de uitbraak van de coronacris­is in Limburg nog een aantal grote trouwfeest­en, met zo’n 500 tot 1.000 bezoekers, hebben plaatsgevo­nden. Als er één of meerdere besmette personen op dat soort feesten aanwezig zijn, kan dat voor een enorme verspreidi­ng van het virus zorgen.” Van Ranst benadrukt wel dat al deze mogelijke verklaring­en voor Limburg als zwaarst getroffen provincie “speculatie­f ” zijn. Steven Van Gucht, viroloog van het federale onderzoeks­instituut Sciensano, wil voorlopig nog geen uitspraken doen waarom Limburg zo hard getroffen wordt. “Er zijn inderdaad verschille­n in sterftes tussen de provincies, maar daar kunnen we nu nog geen conclusies uit trekken”, zegt Van Gucht. “Studies na de crisis zullen hier meer uitsluitse­l over kunnen geven.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? 15 procent dat is bijna een op de zes - van de gestorven coronapati­ënten in ons land is een Limburger.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR 15 procent dat is bijna een op de zes - van de gestorven coronapati­ënten in ons land is een Limburger.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium