Het Belang van Limburg

100-jarige coronapati­ënt mag na tien dagen ziekenhuis verlaten

- Koen Snoekx

In Limburg stond het dodenaanta­l van de coronacris­is, met 13 nieuw overlijden­s, gisteren op 145. Wel hoopgevend: 299 Limburgse patiënten, onder wie een 100-jarige vrouw, mochten het ziekenhuis verlaten.

Bijzonder en tegelijk hoopgevend nieuws vanuit het ZOL in Genk: een 100-jarige vrouw, die met het virus besmet raakte en al tien dagen op een corona-afdeling lag, mocht gisteren het ziekenhuis verlaten. De Genkse vrouw is één van de 36 coronapati­ënten die vrijdag ontslagen werd uit de Limburgse ziekenhuiz­en. Dat brengt het totale aantal ontslagen coronapati­enten in Limburg op 299. Toch blijft de coronacris­is onze provincie bijzonder hard treffen: het dodenaanta­l liep gisteren met 13 nieuwe overlijden­s op tot 145. In het AZ Vesalius ziekenhuis in Tongeren stierven vier coronapati­ënten, waarmee het totaal daar op negen staat. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt blijft het zwaarst getroffen met 44 corona-overlijden­s, gevolgd door het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis (37 overlijden­s) en het Sint-Franciscus­ziekenhuis

in Heusden-Zolder (21 overlijden­s). Het ZOL in Genk heeft twaalf overlijden­s te betreuren, in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik zijn er dat tien. Vanuit het Mariazieke­nhuis in Pelt, dat donderdag twaalf corona-overlijden­s telde, bereikte ons gisteren geen nieuwe gegevens.

5.552 coronapati­ënten

In ons land liep het aantal overleden coronapati­ënten gisteren, met 132 extra overlijden­s, op tot 1.143. In de Belgische ziekenhuiz­en lagen gisteren 5.552 coronapati­ënten, dat zijn er 578 meer dan de dag voordien. “Het aantal opgenomen patiënten – dat voor ons het belangrijk­ste cijfer is om de evolutie van de coronacris­is goed in te schatten – lijkt al enkele dagen te stabiliser­en. Het blijft schommelen tussen 500 en 600 nieuwe opnames per dag en lijkt dus niet verder door te stijgen. Dat is bemoedigen­d”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Of we nu effectief op weg zijn naar een piek of een plateau in de cijfers zullen we moeten afwachten. Het is pas als de cijfers beginnen te dalen, dat we effectief weten of we een piek hebben gehad.” Van de 5.552 patiënten in de ziekenhuiz­en lagen er gisteren 1.205 op intensieve zorgen, 916 van hen worden beademd. “Op dit moment zijn er in ons land 2.393 intensieve bedden voor coronapati­ënten voorzien. Dat wil zeggen dat 55 procent van die bedden momenteel bezet zijn. Er zijn dus nog meer dan 1.000 intensieve bedden voor coronapati­ënten beschikbaa­r, waardoor er van een capaciteit­sprobleem in ons land dus zeker nog geen sprake is”, aldus Van Gucht.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Hoopgevend: 299 Limburgse patiënten, onder wie een 100-jarige vrouw, mochten het ziekenhuis verlaten.
FOTO FRED DEBROCK Hoopgevend: 299 Limburgse patiënten, onder wie een 100-jarige vrouw, mochten het ziekenhuis verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium