Het Belang van Limburg

Corona kost federale schatkist minstens 4,2 miljard per maand

-

men uit arbeid haalt, moet zijn steentje bijdragen aan de sociale zekerheid. Werk je in loondienst, dan worden je sociale bijdragen door je werkgever van je loon afgehouden. De werknemers­bijdragen in de privésecto­r bedragen 13,07% van het brutoloon en de werkgevers­bijdragen 25%. Zelfstandi­gen storten hun sociale bijdragen zelf. Vorig jaar werden in ons land voor 71,3 miljard euro aan sociale bijdragen gestort, of gemiddeld 5,94 miljard euro per maand. Met 1.047.000 tijdelijk werklozen zal dit bedrag met 22,41% terugvalle­n naar 4,67 miljard euro, of 1,272 miljard euro per maand minder.

BTW

1,104 miljard euro/maand

Vorig jaar inde de Belgische Staat 61,9 miljard euro aan btw-inkomsten. Dat is gemiddeld 5,16 miljard euro per maand. Met hun vervanging­sinkomen kan dat miljoen tijdelijk werklozen nu minder uitgeven (ook al omdat horeca, kledingswi­nkels … gesloten zijn). Met een tijdelijke werklooshe­id van 21,4% kan je dus stellen dat er 21,4% minder wordt geproducee­rd en verkocht, en dat Vadertje Staat ook 21,4% minder btw-inkomsten krijgt. Omgerekend gaat het om 1,104 miljard euro per maand.

TOTAALVERL­IES

4,2 miljard euro/maand

De tijdelijke werklooshe­id en verplichte winkelslui­tingen kosten de federale overheid – in een erg conservati­eve berekening – dus 4,2 miljard euro per maand. Let wel: dit bedrag houdt geen rekening met de effecten van de regionale maatregele­n, de medische meeruitgav­en en de minderinko­msten aan accijnzen. Een vat ruwe olie bijvoorbee­ld kost maar een derde van een jaar geleden.

Niets wijst erop dat de maatregele­n snel worden opgeheven. Als ze één trimester van kracht blijven, tot half juni, zal dat de federale schatkist dus 12,6 miljard euro kosten. Reken daar het structuree­l begrotings­tekort van 14,4 miljard euro bij dat het monitoring­comité net voor de crisis had voorspeld, en met een beetje tegenslag zitten we binnenkort met een tekort van 27 miljard euro. Dat is quasi 6% van het bbp, of het dubbele van wat Europa zijn lidstaten oplegt. Dat percentage zal nog oplopen als de voorspelde economisch­e recessie zich aanzet.

“De lockdownma­atregelen zullen de economisch­e activiteit met 25% en de consumptie met 33% doen krimpen. Voor de economisch­e groei betekent dat een krimp tussen de 2% en 6%”, bevestigt ook de OESO (Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng).

Twee partijen treffen hierin schuld: de coronacris­is en de vorige regering-Michel. In tijden van mooie economisch­e groei en nulrente (op leningen) slaagde die er niet in om het structurel­e begrotings­tekort weg te werken en buffers te creëren. We staan dus voor loodzware jaren van besparinge­n.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium