Het Belang van Limburg

“We verwachten dat er meer dan vorige jaren vraag zal zijn naar een vakantie in eigen land.”

- Geert Houben

TOERISME LIMBURG

HASSELT

Met de start van de paasvakant­ie, de fruitbloes­ems in volle pracht en de lente die een versnellin­g hoger schakelt, zouden dit weekend de hoogdagen moeten beginnen voor de toeristisc­he sector in Limburg. Het coronaviru­s herleidt dit naar nul. “Het voorjaarst­oerisme is verloren”, zegt gedeputeer­de voor Toerisme Igor Philtjens (Open Vld). “De volledige impact zijn we nog aan het becijferen, maar het mislopen van de omzet gedurende minstens vijf weken zal diepe sporen nalaten.” Maart en april waren in 2019 goed voor 16,5 procent van alle overnachti­ngen in Limburg, een belangrijk deel van de jaaromzet voor verblijfst­oerisme. Vorig jaar waren de twee voorjaarsm­aanden goed voor ruim 700.000 overnachti­ngen en een omzet van meer dan 70 miljoen euro. “En dat is nog maar enkel de omzet door verblijfst­oeristen. De omzet door dagjesmens­en die naar Limburg afzakken, is hierbij niet opgeteld. Net zomin als de 450.000 recreatiev­e fietsers die vorig jaar in maart en april heel wat euro’s besteedden bij onze ondernemer­s.” De gemiste start van het toeristisc­h seizoen heeft een enorme impact, beseft Philtjens. “En dat net in een sector met heel wat microonder­nemingen die op zich weinig financiële buffer hebben.”

Postcorona­tijdperk

Toerisme Limburg zet nu alles in op het postcorona­tijdperk. Deze crisis zal zeker een grote impact hebben op ons bestedings­gedrag en ons consumente­nvertrouwe­n. De vraag is of we weer snel geld zullen uitgeven aan niet-essentiële dingen zoals vrije tijd en vakantie? Philtjens denkt van wel. “Na vijf weken in lockdown light – en eventueel nog langer – gaan we toch terug op zoek naar ontspannin­g. In welke mate we dan naar het buitenland zullen reizen, hangt af van de adviezen van de virologen. Onze verwachtin­g is dat de vraag naar een inlandse vakantie groter zal zijn dan de voorbije jaren. Gelukkig heeft Limburg een sterk aanbod om deze vraag in te vullen, zowel voor Limburgers als niet-Limburgers. Dat effect moeten we doortrekke­n naar de andere sectoren zoals de horeca en retail.”

Acties

De federale en Vlaamse overheid hebben intussen veel ondersteun­ingsmaatre­gelen op het getouw gezet. “De beleidsrui­mte voor de provincie is veel beperkter”, schetst Philtjens. “Toch hebben wij een belangrijk­e rol te vervullen, zodra er een einde aan de veiligheid­smaatregel­en komt. We werken gepaste acties uit. Alleen kunnen we ze nu nog niet lanceren omdat we de evolutie van de veiligheid­smaatregel­en moeten afwachten.”

“In elk geval moeten we met Toerisme Limburg meer dan ooit alle registers opengooien voor de zomer en het najaar. Het bloesemtoe­risme levert dit jaar geen euro’s op, dus moeten we onze inspanning­en verschuive­n naar onder meer het oogstseizo­en. We hebben hier voldoende ervaring in via de acties inzake seizoensve­rbreding. Maar voorlopig primeert de gezondheid van de bevolking en van onze gasten.”

 ?? FOTO RR ?? Vorige lente werd er nog volop gepicknick­t tussen de hoogstamfr­uitbomen in Bilzen. Van deze taferelen kan de toeristisc­he sector dit jaar alleen maar dromen.
FOTO RR Vorige lente werd er nog volop gepicknick­t tussen de hoogstamfr­uitbomen in Bilzen. Van deze taferelen kan de toeristisc­he sector dit jaar alleen maar dromen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium