Het Belang van Limburg

M Hotel in Genk wordt vierde schakelzor­gcentrum in Limburg

- Chris Nelis

CORONACRIS­IS GENK Het M Hotel aan de Genkse Molenvijve­r wordt omgebouwd tot schakelzor­gcentrum. Na Sint-Truiden, Lummen en Peer zijn daarmee alle vier de Limburgse locaties voor schakelzor­gcentra bekend.

In de schakelzor­gcentra kunnen coronapati­ënten opgevangen worden die uit het ziekenhuis ontslagen zijn maar nog niet sterk genoeg zijn om al thuis te herstellen. Voorlopig heeft de Vlaamse regering enkel het schakelzor­gcentrum in Sint-Truiden al geactiveer­d.

Voor het oostelijke deel van de provincie heeft de stuurgroep van eerstelijn­szones Maasland en Kemp & Duin beslist het M Hotel in te richten als schakelzor­gcentrum. Hier kunnen mensen uit As, Bree, DilsenStok­kem, Genk, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechel­en, Oudsbergen en Zutendaal terecht als de pandemie nog verder uitbreidt. Het viersterre­nhotel wordt nu door de coronacris­is amper gebruikt.

Honderd in, honderd uit

Er wordt volop gewerkt om het hotel in gereedheid te brengen om minstens 50 coronapati­ënten te kunnen opvangen. Ook het schakelzor­gcentrum van Lummen, in het leegstaand­e rusthuis Het Meerlehof, is maandag klaar. In Peer wordt woon-zorgcentru­m Sint-Antonius ingericht.

Met een capaciteit van 50 bedden in elk schakelzor­gcentrum, komen er in Limburg zo 200 bedden bij voor coronapati­ënten: 100 voor inkomende en 100 voor uitgaande patiënten. Het is de Vlaamse regering die beslist op welk moment een schakelzor­gcentrum opengaat. “Dat gebeurt pas als de hele eerstelijn­szorg uitgeput is”, zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier. Voorlopig is dat enkel in Sint-Truiden zo. De stad Genk wijst erop dat de buurtbewon­ers van Hotel M geen enkel risico lopen op besmetting met het coronaviru­s. De stad verspreidt vandaag een boodschap in de omgeving waarin de plannen worden toegelicht. Hotel M werd overigens al eerder door het ZOL gebruikt als zorghotel.

 ?? FOTO CN ?? Het M Hotel aan de Molenvijve­r wordt een schakelzor­gcentrum.
FOTO CN Het M Hotel aan de Molenvijve­r wordt een schakelzor­gcentrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium