Het Belang van Limburg

“Rekening staat op 0,0 euro”

-

• Uitbaters brasserie Elzart Molen in Stevoort

• Normaal inkomen:

inkomsten brasserie

• Inkomen deze maand: 0 euro (aanvraag gedaan voor 4.000 euro en voor overbruggi­ngsrecht van Horeca Vlaanderen van 1.600 euro (voor Tom)

• Onkosten deze maand: 2.000 euro aflossing lening, voor 5.000 euro bestelling­en die nog werden geleverd = 7.000 euro

Nog geen jaar geleden hebben Tom Santermans en An Janssens in Stevoort brasserie Elzart Molen gekocht en geopend. “Ons spaargeld hebben we er volledig in geïnvestee­rd. Wat binnenkomt, moet dadelijk gebruikt worden om de rekeningen te betalen. We zitten nog altijd in die fase”, zegt An. Sinds vrijdag 13 maart komt er niets binnen, alleen nog rekeningen. “0,0 euro staat er op de rekening. Hadden we een week op voorhand geweten dat we niet meer mochten openen, dan hadden we geen bestelling­en meer gedaan. Maar nu waren de verse producten voor het weekend al geleverd. Sauzen waren voorbereid, er stonden 90 eieren, een geopende bus slagroom, aangeslote­n biertonnen... de lijst is lang. Dat moest allemaal de vuilnisbak in. Voorraad die we nog kunnen consumeren, gebruiken we voor onze eigen maaltijden. Want er is ook geen geld om naar de winkel te gaan.”

An heeft de coronaprem­ie van 4.000 euro aangevraag­d. Voor Tom vragen ze via het sociaal verzekerin­gsfonds een overbruggi­ngsrecht van 1.600 euro. “De rekeningen die er nog liggen en de aflossing van onze lening overstijge­n dit nog. Daar slaap je niet van. We hebben nog geen reserve kunnen opbouwen. We hopen deze zwarte periode te kunnen overbrugge­n.”

 ?? FOTO RR ?? An en Tom kochten vorig jaar met hun spaargeld de Elzart Molen in Stevoort en startten er een brasserie.
FOTO RR An en Tom kochten vorig jaar met hun spaargeld de Elzart Molen in Stevoort en startten er een brasserie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium