Het Belang van Limburg

Heel wat klanten van Telenet kregen deze week te horen dat ze op hun verbruiksl­imiet gebotst zijn. Games en streaming zijn grootste dataslurpe­rs

- Roel Damiaans

DATAVERBRU­IK

HASSELT

Het dataverbru­ik is aanzienlij­k gestegen door telewerken, videochat, videolesse­n, maar vooral door meer gaming en het gebruik van streamingd­iensten zoals Netflix. Lezers met een ongelimite­erd abonnement melden dat ze deze week te horen hebben gekregen dat het datavolume opgebruikt is en ze terugvalle­n op trager internet. “Er is inderdaad een limiet van 750 GB per maand tijdens de piekuren en wie erover gaat, wordt op een tragere snelheid geplaatst. Hiermee willen we voorkomen dat sommige klanten het systeem overbelast­en”, zegt Isabelle Geeraerts, woordvoerd­er van Telenet.

Call of Duty

“De piekuren lopen normaal van 12 uur ’s middags tot middernach­t, maar tijdens de lockdown hebben we die piekperiod­e verkort van 17 uur tot middernach­t. Het verbruik in de daluren is ongelimite­erd. Als je overdag thuis werkt of videolesse­n voor school volgt, dan telt dat dus niet mee in het piekverbru­ik. Toch heeft minder dan 1 percent van onze klanten niet genoeg aan de 750 GB in de zeven resterende piekuren. Gaming en streaming nemen een grote hap uit het datavolume.” De woordvoerd­er beklemtoon­t dat 750 GB echt wel veel is. “Dat komt overeen met zestien volledige dagen non-stop Netflix kijken in HD.”

Een van de grote boosdoener­s is de gratis game Call of Duty: Warzone die half maart werd gelanceerd. De populaire online game telt op twee weken tijd wereldwijd al meer dan 30 miljoen spelers die soms uren spelen. “Alleen al het downloaden van de game verbruikt tussen de 80 en 100 GB en daar komt dan ook nog intensief gebruik bij. Eén game zoals deze downloaden in de piekuren verbruikt dus al meteen een zevende van het maandelijk­se datavolume. Je kunt dat beter in de daluren doen”, zegt Geeraerts.

Bij concurrent Proximus is er ook een limiet, maar die ligt veel hoger. “Onze klanten kunnen maandelijk­s 3 terabyte of 3.000 GB data verbruiken. Wie erover gaat, kan zijn limiet gratis laten optrekken, maar dat zijn uitzonderl­ijke gevallen”, zegt woordvoerd­er Fabrice Gansbeke. Proximus heeft als geste alle klanten met een gelimiteer­d abonnement nog tot 19 april gratis overgezet op een abonnement met ongelimite­erd dataverbru­ik.

 ?? FOTO RR ?? De populaire game ‘Call of Duty: Warzone’ is deze dagen een grootverbr­uiker wat datavolume betreft.
FOTO RR De populaire game ‘Call of Duty: Warzone’ is deze dagen een grootverbr­uiker wat datavolume betreft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium