Het Belang van Limburg

Huismussen gezocht om huismussen te tellen

- Mireille Maes

VOGELBESCH­ERMING VLAANDEREN HASSELT

Zitten er huismussen in je tuin en met hoeveel zijn ze? Op die vragen wil Vogelbesch­erming Vlaanderen een antwoord. Uit de 17 vorige telweekend­s blijkt dat het niet meer zo evident is om huismussen in de tuin te hebben. En als ze er zijn, zijn ze met veel minder. “Huismussen zijn kolonievog­els. Ze slapen soms in groepen tussen 50 en 100 mussen. Maar sinds 2012 zien mensen vooral groepen van minder dan 10 mussenkopp­els. Grote groepen – meer dan 10 koppels – komen steeds minder voor”, zegt Jan Rodts van Vogelbesch­erming Vlaanderen.

Limburg

De meest fervente mussentell­ers komen traditione­el uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen. “Uit Limburg krijgen we opvallend minder gegevens binnen. Maar dat wil niet zeggen dat de huismussen het daar slecht(er) doen. Integendee­l, in Limburg en Vlaams-Brabant is de grootte van de groepen vergelijkb­aar met die van voor 2012.” Nu we met z’n allen in ons kot moeten blijven, rekenen ze er bij Vogelbesch­erming Vlaanderen stiekem op dat er veel meer tellers zullen zijn dan de 4.000 van vorig jaar. “Tellen is heel simpel. Ga liefst ’s ochtends buiten staan en tel hoeveel huismusman­netjes je gelijktijd­ig hoort en/of ziet tsjilpen. Vijf tot tien minuten, langer hoeft niet. Vul de telgegeven­s dan in op onze mussenwebs­ite en klaar. Ook als je geen mus hoort of ziet, mag je het ons laten weten.”

Groepsgroo­tte

De kennis over de grootte van de groepen is erg belangrijk. “Omdat groepen van minder dan tien koppels veel kans hebben om uit te sterven”, gaat Rodts voort. Uitsterven gaat de mus hier in Vlaanderen nog niet. Uit de cijfers blijkt dat de helft van de groepen die sinds 2012 minstens twee keer werden geteld, ongeveer even groot blijft. “Het minder goede nieuws is dat één op de drie groepen kleiner werd of zelfs verdween. Slechts 18 procent van de mussengroe­pen werd groter.” Het probleem situeert zich vooral in de stedelijke gebieden. “Omdat de vogels daar op hun broedplaat­s blijven bij gebrek aan goede ‘stapstenen’ naar andere populaties. Die geisoleerd­e groepjes hebben veel kans om uit te sterven. Daarom is het belangrijk om de mussen een opstapje te geven, zodat ze zich kunnen verplaatse­n en zich kunnen vermengen met andere groepen. Dit kan al door een dichte haag of een aantal struiken.”

→ Meer info en extra tips om huismussen makkelijke­r te leren herkennen en tellen, vind je op http://www.mussenwerk­groep.be/

 ??  ??
 ?? FOTO ILLUSTRATI­E JAN RODTS ?? Zo herken je een huismus.
FOTO ILLUSTRATI­E JAN RODTS Zo herken je een huismus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium