Het Belang van Limburg

Arts krijgt opschortin­g van straf nadat vrouw zicht in oog is verloren

- Geert Houben

RECHTBANK HASSELT/HEUSDEN-ZOLDER Een vrouwelijk­e neus-, keelen oorarts van het Jessa Ziekenhuis is vrijdag veroordeel­d tot opschortin­g van straf. Tijdens een routineope­ratie was ze volgens de rechtbank onvoorzich­tig, waardoor Carine Van Roey (55) het zicht in haar rechteroog verloor.

Op 3 februari 2015 liep het mis in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Carine Van Roey uit HeusdenZol­der sukkelde met een ontstoken cyste in de sinussen onder het rechteroog. Tijdens de routineope­ratie boorde de dokter te hoog en sneed de oogspier door met een bloeding tot gevolg. “Daarna heeft ze een tweede keer geboord”, zei de advocaat van het slachtoffe­r tijdens het proces. Ook nu boorde de arts fout. Dit keer werd de oogzenuw doorgesned­en.

Blind

“Toen ik wakker werd, was ik blind aan mijn rechteroog”, zei Van Roey in tranen voor de rechter. Hoewel de arts de dag nadien toegaf dat ze een fout had gemaakt en zich excuseerde, werd de patiënte naar eigen zeggen in het ongewisse gelaten. “Een collegaart­s vertelde mij dat het nog goed kon komen als ik wat geduld had. Leugens, want achteraf is gebleken dat al op de eerste scan duidelijk was dat ik mijn zicht voor altijd kwijt was”, zei Van Roey. De arts gaf haar fout toe. “Ik besef heel goed dat ik de verkeerde beslissing heb genomen door verder te opereren na de eerst bloeding. Het is heel spijtig verlopen.”

Missen is menselijk

In het vonnis oordeelt de rechtbank dat de beklaagde in de fout is gegaan. “De arts is onvoorzich­tig geweest en had moeten stoppen met opereren. De gevolgen waren vermijdbaa­r”, aldus het vonnis. Het komt de arts op opschortin­g van straf te staan. Ze is met andere woorden schuldig bevonden, maar krijgt geen straf opgelegd. “Missen is menselijk. Een fout maken als arts is onoverkome­lijk en is het ergste wat een arts kan overkomen”, aldus de rechters in het vonnis.

15.000 euro

De arts draait op voor de proceskost­en van 2.020 euro. Aan Van Roey en haar man moet de veroordeel­de een voorlopige schadeverg­oeding van 15.000 euro betalen. Er is een deskundige aangesteld die nu de totale schade zal begroten. Wordt vervolgd op 23 oktober.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Een routineope­ratie aan de sinussen verminkte Carine (55) voor het leven.
FOTO SVEN DILLEN Een routineope­ratie aan de sinussen verminkte Carine (55) voor het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium