Het Belang van Limburg

Anderlecht stuurt lobbyist Verschuere­n het veld in

- Jürgen Geril

Anderlecht is niet rouwig om het dreigement van de UEFA om Belgische clubs uit Europa te weren. Eigenaar Marc Coucke wil nog play-offs spelen om een kansje op Europees voetbal te behouden. Paars-wit kijkt nu naar Michael Verschuere­n. De opzij geschoven manager moet met zijn goeie contacten bij de UEFA lobbyen om een directe competitie­stop tegen te gaan.

Bij Anderlecht ligt een héél grondig besparings­plan op tafel. Sommige makelaars schrikken dat de club zelfs wil beknibbele­n op kleine betalingen en vraagt hen om enkele duizenden euro’s te laten vallen. De sanering moet grondig gebeuren. De kern moet afgeslankt en nieuwe transfers zouden niet meer dan 2,5 miljoen euro mogen kosten. Maar als de competitie nu al wordt stopgezet zonder play-offs (en zonder Europees voetbal) dalen de inkomsten nog meer. Paars-wit droomde voor die laatste speeldag echt nog van play-off 1, hoor.

Op de Pro League legde Marc Coucke zich weliswaar neer bij het advies om onze competitie direct te stoppen, maar Andergaat lecht keek heel snel in de richting van de UEFA. De Brusselaar­s weten dat er binnen de Europese voetbalbon­d een stroom van topclubs is die nog geen stopzettin­g wil. Clubs die hopen schadeclai­ms van tv-zenders te vermijden en verlies aan inkomsten te beperken door straks in pakweg Italië, Spanje, Duitsland en Engeland toch nog te voetballen tot begin augustus. Desnoods zonder publiek.

Broodroof

Daarin is mogelijk een rol weggelegd voor Michael Verschuere­n. Verschuere­n junior zetelt al jaren in de ECA (European Club Associatio­n), die de grote Europese clubs vertegenwo­ordigt. Zo heeft hij goeie banden met bestuurder­s als Nasser Al-Khelaifi (PSG), Josep Maria Bartomeu (Barcelona), Edwin van der Sar (Ajax) en Adrea Agnelli (Juventus). Zij kunnen de koers die de UEFA

varen stevig beïnvloede­n. Anderlecht snapt gewoon niet dat er in België eerst een dwingend advies gegeven wordt om te stoppen en daarna pas een werkgroep is opgericht om te regelen hoe die stop moet gebeuren. Dat tart volgens hen alle logica.

Ander element: de spelers missen nu een resem wedstrijde­n waarin ze wedstrijdp­remies konden verdienen. Wat als één voetballer een klacht indient tegen de Pro League wegens broodroof? Zo’n scenario is niet geheel ondenkbaar als de bal straks toch weer rolt in andere landen.

Sleutelrol

Het financieel noodlijden­de Anderlecht probeert uiteraard te vermijden dat het zijn spelers – die garanties willen tegen technisch werklooshe­id in mei en juni – straks nog moet betalen, terwijl ze geen prestaties leveren. Maar Verschuere­n kan best wel wat argumenten voorleggen aan zijn contacten bij de UEFA en kan zich zo in een sleutelrol manoeuvrer­en. Lukt dat niet, dan stijgt ongetwijfe­ld de nood om deze zomer een goudhaantj­e als Albert Sambi Lokonga te verkopen. Sevilla heeft al naar hem geïnformee­rd, en hij zou zeker 15 miljoen moeten opbrengen. Al zal maanden zonder voetbal door de coronacris­is wellicht ook een negatieve invloed hebben op de transferso­mmen die geboden zullen worden.

Anderlecht plant geen transfers boven de 2,5 miljoen, maar moet mogelijk nog

meer besparen

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Michael Verschuere­n moet voor Anderlecht gaan lobbyen bij de UEFA.
FOTO KRIS VAN EXEL Michael Verschuere­n moet voor Anderlecht gaan lobbyen bij de UEFA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium