Het Belang van Limburg

Gezocht: geloofwaar­dig gezicht

-

Deze zaterdagvo­ormiddag om 10.45 uur Britse tijd krijgen de meer dan 500.000 partijlede­n van Labour een e-mail in hun elektronis­che brievenbus waarin de naam van de opvolger van Jeremy Corbyn bekendgema­akt wordt. De winnaar van de verkiezing­sstrijd wordt enkele minuten eerder gecontacte­erd.

Het blijft iets absurds: een nieuwe partijleid­er kiezen terwijl het land op slot zit en eigenlijk maar met één zaak bezig is: hoe overleven we de coronacris­is? Maar bij Labour hebben ze ervoor gekozen de campagne die half januari begon, toch voort te zetten. De leden mochten tot donderdaga­vond hun stem uitbrengen. Ze kozen niet alleen een nieuwe voorzitter, ook de post van ondervoorz­itter is vacant.

Betrouwbaa­r

Bij het begin van de campagne voelden vier vrouwen en één man zich geroepen om de handschoen op te nemen. Onderweg vielen twee vrouwen af en dus blijven er drie kandidaten over: Keir Starmer, Rebecca Long-Bailey en Lisa Nandy. Die laatste is de verrassend­e outsider, maar weinigen geven de 40jarige Nandy, die het Londense district Wigan vertegenwo­ordigt, een echte kans tegen Long-Bailey en Starmer.

Eigenlijk gaan de meeste analisten ervan uit dat Starmer met ruime voorsprong de verkiezing­en zal winnen. Hij kreeg van bij het begin de meeste steun van zijn collega’s in het Lagerhuis en ook de grootste vakbonden schaarden zich achter de man die zijn sporen verdiende als openbaar aanklager en als schaduwmin­ister voor de Brexit. In beide functies maakte hij een betrouwbar­e en gedegen indruk. “Met Starmer krijgt het land na vijf jaar weer een oppositiel­eider van wie velen zich ook kunnen voorvereni­gen. stellen dat hij in Downing Street zit”, schrijft Robert Shrimsley, politiek columnist van de Financial Times.

Dat was inderdaad het grote probleem met Corbyn. Zelfs Labourkiez­ers zagen in hem nooit een potentiële premier. Daarvoor waren zijn opvattinge­n niet alleen te radicaal-links, maar zijn hele politieke leven was hij in de eerste plaats opposant, nooit dealmaker of bestuurder.

Slechte verliezer

Zelfs in zijn laatste dagen als leider van Labour slaagt hij erin mensen de kast op te jagen. Zo gaf hij vorige week een interview aan de BBC waarin hij zei dat de manier waarop de regering Johnson de coronacris­is aanpakt - ze draait de geldkraan helemaal open - bewijst dat hij eigenlijk altijd gelijk heeft gehad met zijn pleidooien voor een meer staatsgele­ide economie. Velen vonden de claim vooral getuigen van het feit dat hij een slechte verliezer is. Shrimsley: “Alleen Corbyn is in staat zijn visie op de wereld te rechtvaard­igen aan de hand van een crisisecon­omie.”

Corbyn leek ook even vergeten dat zijn partij in december de grootste verkiezing­snederlaag sinds 1935 had geleden. Maar misschien verandert de coronacris­is wel definitief de visie van de burgers op economie en de rol van de overheid daarin. Corbyn heeft er ook alles aan gedaan om zijn ideologisc­he erfenis veilig te stellen. Daar moet Long-Bailey voor zorgen. Als zij verkozen wordt, zal Labour de Corbynkoer­s blijven volgen.

Met Starmer zal de partij weer meer naar het midden opschuiven. Of dat de beste positie is om de Britten opnieuw voor Labour te doen kiezen, blijft natuurlijk afwachten. Hijzelf beklemtoon­de tijdens de campagne vooral dat hij de partij opnieuw wil Corbyn was er dan in geslaagd om veel jonge mensen te enthousias­meren, maar hij joeg de meer traditione­le Labour-kiezers weg. Met zijn meer staatsmana­chtige uitstralin­g wil Starmer hen weer terugwinne­n.

Overwinnin­gsspeech

Maar wie ook de winnaar wordt, hij of zij staat voor een zware opdracht. De partij is absoluut niet hersteld van de klap die ze in december kreeg. In de peilingen hebben de Conservati­even meer dan een straatleng­te voorsprong. Johnson slaagt er voorlopig in zich op te werpen als de premier bij wie het land in veilige handen is. Ook voor de coronacris­is losbarstte, nam hij maatregele­n die zo uit een Labour-manifest konden komen, met grootschal­ige investerin­gen in infrastruc­tuur en gezondheid­szorg. Door de coronacris­is wordt hij alleen nog meer in die richting gedwongen. Hoe zal de nieuwe Labour-leider de komende jaren een verschil maken?

De meeste Westminste­r-watchers zijn het erover eens dat de oppositie met Starmer eindelijk een meer geloofwaar­dig gezicht krijgt. En ook dat is in deze tijden meer dan ooit nodig. Maar de eerste bekommerni­s van de nieuwe partijleid­er is hoe hij of zij de leden zal toespreken. Het aanvankeli­jke voorstel van het partijbure­au was dat de drie op voorhand hun overwinnin­gsspeech zouden opnemen. Die zou dan meegestuur­d worden met de e-mail waarin de winnaar werd bekendgema­akt. Maar dat vond geen van de drie een goed idee. “Hoe kun je een godsnaam zo’n speech improviser­en als je niet weet of je gewonnen hebt”, klonk het. En wat als de toespraken van de verliezers nadien zouden uitlekken? En dus is de partij nog altijd op zoek naar de beste formule.

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES ??
FOTO'S GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium