Het Belang van Limburg

Kersenbloe­sem als symbool op het kamikazevl­iegtuig

-

432 bladzijden over de kersenbloe­sem, kan het?

April 1962: op haar eerste schooldag zit de schrijfste­r als kleuter vlak bij de school onder een dak van kersenbloe­sems, sakura. Naoko Abe: ”Iedereen deed hetzelfde, iedereen. Geen foto laten maken stond gelijk met heiligsche­nnis.” De vermaarde bloesem is hier het voorwendse­l voor talloze, verrassend­e verhalen.

Brugschool, middelbare school, universite­it: april betekende in Japan een nieuwe start. Zelfs in april 1981, toen Abe journalist werd en aan de slag kon bij de Mainichi Shimbun, een van de grootste kranten van het land, moest zo’n foto gemaakt worden. Ze werkte als politiek journalist, trouwde met een Brit, kreeg twee zonen en verhuisde in 2001 naar Londen.

Voor een column deed ze op zekere dag wat onderzoek naar die rare Japanse verering van de sierkers en de verspreidi­ng ervan op de Britse eilanden, toen ze stuitte op een excentriek­e Engelsman die in de kersencult­uur een merkwaardi­ge rol had gespeeld: Collingwoo­d Ingram (1880-1981) heette hij.

Bij het lezen van Sakura kun je zien hoe haar column tot een boek explodeert.

Ingram was Edwardiaan­s vermogend, moest zijn hele leven nooit aan geld denken en kon zijn extreme passie, eerst voor vogels, later voor planten ongehinder­d botvieren.

En de kers?

Ingram verbleef drie keer langere tijd in Japan, twee keer voor de Eerste Wereldoorl­og. De indus

→ Naoko Abe, Sakura. Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloe­sem redde, uitg. Thomas Rap, 2020, vert. Fred Hendriks, met landkaart, 40 geïntegree­rde foto’s, 3 fotokatern­en in kleur, noten, bibliograf­ie, register en een overzicht van ‘kersen bekijken in de wereld’, inclusief de ‘Japanse Tuin’ in Hasselt en het Arboretum Kalmthout, 432 blz. 24,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium