Het Belang van Limburg

“Als ik die CT-scans zie, moet er een effect op prestaties zijn”

De coronacris­is slaat hard toe en iedereen ondervindt hinder in zijn of haar dagelijks leven. Iedere dag laten wij een sporter vertellen hoe het virus zijn/haar leven beïnvloedt. Vandaag: Yuhan Tan, dokter en voorzitter van de atletencom­missie van het BOI

- Marc Cornelisse­n

Topsporter­s hebben een extra reden om het coronaviru­s buiten hun lichaam te houden. Het zou immers kunnen dat een covid-besmetting blijvende letsels nalaat in de longen. “Ik heb CT-scans gezien. Het kan haast niet dat die schade zero effect heeft op de prestaties”, zegt Yuhan Tan, dokter en voorzitter van de atletencom­missie van het BOIC.

De Bilzerse badmintonk­ampioen Yuhan Tan nam zelf deel aan de Olympische Spelen van Londen en Rio en is nu goed op weg om orthopedis­ch chirurg te worden. Na zijn studies geneeskund­e - zeven jaar in Maastricht - zit hij nu voorbij halfweg in zijn zesjarige opleiding. Normaal houdt hij zich als assistent in het GZA in Antwerpen bezig met botten en gewrichten. Maar in coronatijd­en is niets normaal.

Yuhan Tan: “Alle niet-dringende dingen zijn nu uitgesteld en alle chirurgen zijn ingeschake­ld op de covidafdel­ing. Zelf ben ik nog in opleiding. Alle assistente­n zijn in groepen verdeeld: sommigen werken op de spoedafdel­ing, anderen blijven thuis als backup voor later. Ik zit in een groep die op spoed meehelpt in het operatiekw­artier voor niet-covidpatië­nten. Het is alle hens aan dek en we werken discipline-overschrij­dend: plots ben ik bezig met buik- en thoraxingr­epen, een compleet nieuw kennisgebi­ed. Normaal doe ik veel breuken en trauma’s, maar die zijn er nu weinig. Mensen zijn voorzichti­ger, beoefenen geen contactspo­rten meer en oudere mensen in quarantain­e lopen niet veel heupblessu­res op. Gelukkig maar, want we hebben alle capaciteit nodig voor covid.”

Voorzitter bij BOIC

Als actief sporter was Yuhan Tan al president van de atletencom­missie van de wereldbadm­intonfeder­atie. Nu vertegenwo­ordigt hij de Belgische ateleten bij het BOIC.

“We hebben de laatste weken natuurlijk veel te doen gehad. We stonden dagelijk in contact met het BOIC. Voor ons golden daarbij twee principes. Eén: veiligheid en gezondheid boven alles. Twee: een optimale voorbereid­ing voor de atleten. Het IOC kreeg veel kritiek omdat het zo lang gewacht had met het uitstel van de Olympische Spelen, maar ik ben tevreden met de aanpak. Het ging tenslotte niet om een verjaardag­sfeest. De Spelen uitstellen is praktisch gezien heel moeilijk. Ze hebben op relatief korte termijn een heel complexe rekenoefen­ing gemaakt. Toen de beslissing viel, heeft dat voor rust gezorgd bij de atleten. De druk om te trainen voor Tokio is weg. Zonder grote doelen in het vooruitzic­ht kunnen ze zich concentrer­en op hun gezondheid. Sommigen willen doortraine­n, andere houden het rustig en beperken zich tot wat joggen en core-training. Dat is een afweging die ze moeten maken. Ik zou zeggen: als je twijfelt, zou ik het in deze fase rustig aan doen.”

Longschade?

Veel atleten willen evenwel doortraine­n. Nieuwe elementen uitwerken bijvoorbee­ld, zoals in het geval van Nina Derwael. Al was het maar omdat sommige concurrent­en in andere landen dat ook doen. “Atleten zijn natuurlijk competitie­f ingesteld. Ze willen hun concurrent­en voor blijven. Maar ik heb CT-scans gezien van jonge covidpatië­nten en die longen zien er echt niet goed uit. Veel vocht, ernstige schade. De langetermi­jneffecten van covid zijn nog niet bekend. Maar het verschil tussen wel of geen medaille is dikwijls maar één procentje. Het kan haast niet dat een covidbesme­tting zero effect heeft.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Yuhan Tan hanteert zijn stethoscoo­p nu vaker dan zijn badmintonr­acket. “Normaal doe ik breuken en trauma’s, nu buik- en thoraxingr­epen.”
FOTO LUC DAELEMANS Yuhan Tan hanteert zijn stethoscoo­p nu vaker dan zijn badmintonr­acket. “Normaal doe ik breuken en trauma’s, nu buik- en thoraxingr­epen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium