Het Belang van Limburg

Wielerbond schrapt nu ook Ronde van Limburg

- Rob Rodiers

COMPETITIE­VERBOD WIELRENNEN Sprak de UCI woensdag een competitie­verbod uit tót 1 juni, dan maakte Belgian Cycling daar vrijdag tot en mét 1 juni van. Gevolg: ook geen Ronde van Limburg op pinksterma­andag.

“Deze beslissing zat er natuurlijk aan te komen”, klinkt organisato­r Geert Smets nuchter. “Ik vermoed dat de periode zelfs nog zal verlengd worden. Zeker internatio­naal zie ik de toekomst somber in. Vanaf wanneer mogen renners en stafleden opnieuw invliegen om aan wedstrijde­n deel te nemen? Ik zie het niet meteen gebeuren. Ik geloof wél in een nationaal verhaal waarbij organisato­ren, ploegen en federatie elkaar vinden zodat er binnen de landgrenze­n kan gekoerst worden. Je krijgt dan een Europa met verschille­nde snelheden, maar wat is het alternatie­f? Wachten tot het virus overal is overmeeste­rd, of wachten op een vaccin? Ik vrees dat er dan nog tal van ploegen in nauwe schoentjes gaan terechtkom­en. Ik sluit de aanvraag van een nieuwe datum daarom niet uit. Maar dan moet het wel een werkbare datum zijn. Geen vergiftigd geschenk.”

Geen vips, geen koers

Achter de schermen was de organisati­e van de Ronde van Limburg bezig met het uittekenen van verschille­nde scenario’s: “Klopt, maar die kunnen we nu dus naar de koelkast verwijzen”, zucht Smets. “Uiteraard is ons team nu ontgoochel­d. Anderzijds voelen we ook opluchting. De laatste weken waren we toch maar in het ijle aan het werken. Het grote pijnpunt is dat je als organisato­r de helft van jouw inkomsten uit het vip-verhaal haalt. Sponsoring van wielerweds­trijden komt eigenlijk neer op het samenbreng­en van mensen. Zolang dat niet mag, is er ook geen sprake van koers.”

Ook geen PK

De Interfeder­ale Coördinati­ecel van Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen schorste vrijdag niet alleen alle wielerweds­trijden in ons land tot nader order op tot en met 1 juni. Er werd ook besloten om dit jaar geen provincial­e en regionale titels uit te reiken. In Limburg zouden alle kampioensc­happen in Kerniel gereden worden op 18 en 19 juli. Ook daar kan dus nu een streep door. Meerdere organisato­ren gaan ondertusse­n op zoek naar een nieuwe datum voor hun eerder afgelaste wedstrijde­n. Voor de nationale en internatio­nale competitie­s is het wachten op de beslissing­en van de UCI. De kalender blijft in elk geval open tot 2 november. Het einde van de regionale kalender blijft behouden op 11 oktober voor de U15-renners, op 31 oktober voor de andere categorieë­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium