Het Belang van Limburg

Maaseik en Bree moeten 50 miljoen euro ophoesten

De steden Maaseik en Bree moeten zelf de miljoenen ophoesten in de zogenaamde pensioenbo­m van zestig statutaire­n van het vroegere Medisch Centrum NoordoostL­imburg (MCNOL). Maar dat pikken ze niet, ze gaan in beroep.

- Shauni Deferm en Phillip Pergens

“De beloofde tussenkoms­t van de Vlaamse regering is slechts een deeltje van de totale kost”

Johan Tollenaere Burgemeest­er Maaseik

De zaak rond de pensioenen van zestig statutaire­n sleept al jaren aan. “Maaseik en Bree worden veroordeel­d tot betaling van de pensioenla­sten, inclusief de responsabi­liseringsb­ijdragen, van de gepensione­erden die niet aangeslote­n zijn bij het gesolidari­seerd pensioenfo­nds van de RSZ”, staat in het vonnis te lezen. Maaseik moet zestig procent ophoesten, Bree legt veertig procent in de gezamenlij­ke pot.

Met die beslissing volgt de burgerlijk­e rechter in Tongeren de uitspraak van de kortgeding­rechter. Die nam een tijdelijke oplossing in afwachting van de behandelin­g van het dossier ten gronde, maar de burgerlijk­e rechter breit er nu een definitief vervolg aan. Hij wijst naar een overeenkom­st die in 2001 werd afgesloten tussen MCNOL en haar deelgenote­n. Daarin staat vermeld dat die moeten tussenkome­n in de verliezen van MCNOL indien zij niet meer kunnen voorzien in de financieri­ng van het statutair personeel.

Uit een interpreta­tieve nota uit 2014, opgesteld door Stad Maaseik en Stad Bree, blijkt volgens de rechtbank bovendien dat zij erkennen te moeten tussenkome­n in het verschil tussen de reële pensioenla­sten en de vergoeding die hiervoor voorzien werd.

50 miljoen euro

MCNOL werd in de vorige eeuw opgericht als overkoepel­ende instantie in de fusie tussen de OCMW-ziekenhuiz­en in Bree en Maaseik. Vervolgens ging MCNOL in 2003 op in het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK). In die nieuwe structuur werd beslist om de vastbenoem­de mensen niet op te nemen. Bree klopte voor de pensioenre­geling van haar werknemers aan bij de RSZ en Maaseik sloot haar mensen aan bij de provincial­e pensioenka­s Limburg. Toen dit fonds in 2014 werd stopgezet, zat er voor MCNOL nog amper 8 miljoen euro in de pot. Een peulschil. En in 2019 was het geld op. MCNOL spande een kort geding aan. Tegen de steden en OCMW’s, pensioenbe­heerder Ethias, het ZMK, maar ook de federale pensioendi­enst en Belgische Staat werden erbij gehaald. Zij ontspringe­n nu, net als Ethias, de dans. Bree en Maaseik draaien volledig op voor de naar schatting 50 miljoen euro aan pensioenen. Een bom geld. Het staat echter buiten kijf dat de stadsbestu­ren, waar de OCMW’s intussen deel van uitmaken, tegen die beslissing beroep zullen aantekenen. De procedures­lag wordt ongetwijfe­ld voortgezet omdat de genoemde bedragen een ongelofeli­jk zware last zijn en de budgetten van beide steden enorm onder druk zetten.

Verwachte uitspraak

“We hadden deze uitspraak verwacht”, zegt de Breese burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). Als deelgenoot binnen MCNOL worden Bree en Maaseik volgens de verdeelsle­utel verplicht om de pensioenen te betalen van zestig werknemers van het ziekenhuis in Maaseik. “Voor ons is dit altijd een onbegrijpe­lijke beslissing geweest en eentje die we betwisten. We gaan dit vonnis lezen en met onze advocaat bekijken, maar als dit werkelijk de uitspraak is, kunnen we niet anders dan beroep aantekenen.”

Dezelfde signalen vanuit Maaseik. Ook daar gaan ze de verschille­nde pistes bestuderen, maar beroep lijkt een zekerheid. Zij begrijpen niet dat een lokaal bestuur moet opdraaien voor de lasten van een publiek ziekenhuis binnen een veel bredere zorgregio. “We komen uit de lucht gevallen”, reageert burgervade­r Johan Tollenaere (Open Vld). “We moeten dit eerst even laten bezinken.” Dat de Vlaamse regering Jambon I in haar intentieve­rklaring liet optekenen een gedeelte van het geld voor haar rekening te nemen is een doekje voor het bloeden. “Dat gaat om een tussenkoms­t in de responsabi­liseringsb­ijdrage, maar is slechts een deeltje van de kost”, aldus Tollenaere.

 ?? FOTO PPN ?? Het gaat over het pensioen van zestig medewerker­s van het vroegere Medisch Centrum Noordoost-Limburg (MCNOL) dat later opging in het Ziekenhuis Maas en Kempen.
FOTO PPN Het gaat over het pensioen van zestig medewerker­s van het vroegere Medisch Centrum Noordoost-Limburg (MCNOL) dat later opging in het Ziekenhuis Maas en Kempen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium