Het Belang van Limburg

Drie jaar met uitstel voor Heppenaar met gigantisch wapenarsen­aal

- Geert Houben

Een 64-jarige voormalige para uit Leopoldsbu­rg heeft vrijdag in Hasselt drie jaar cel met uitstel gekregen voor verboden wapenbezit. “Er kwamen vier vrachtwage­ns aan te pas om alles af te voeren”, zei de procureur tijdens het proces.

Antitankra­ketten, springstof in bulk, mortiergra­naten, een Kalasjniko­v, handgranat­en, artillerie­projecten, een machinepis­tool, geluidsdem­pers, buskruit, landmijnen, bijna 74.000 kogels… De lijst met de aangetroff­en wapens bij de verzamelaa­r uit Heppen is gigantisch. Al een tijdje had de politie de man in het vizier. Er was geweten dat hij ook wapens verkocht aan hoofdzakel­ijk verzamelaa­rs. “Met die opbrengst kon ik vervolgens mijn eigen collectie uitbreiden.” De man hield een nauwkeurig­e inventaris bij.

Obsessie

Eind november 2016 volgde een huiszoekin­g. “Tussen 6 en 19 uur is er gewerkt om de woning leeg te maken. Een deel van de wapens en munitie was nog niet eens onschadeli­jk gemaakt”, klonk het. De zestiger, die twee jaar para was en door medische redenen een andere job moest zoeken, dweilde beurzen af om zijn goederen te verkopen. “Tot in de VS toe. Hij beschikte over de nodige documenten om een aantal wapens in te voeren. Alleen werd zijn passie een obsessie. Hij had een soort van privémuseu­m”, pleitte zijn advocate Lien Renaers.

Andere hobby’s

De man, die met de verzamelwo­ede begon nadat zijn huwelijk na dertig jaar op de klippen liep, verbleef na de huiszoekin­g vier maanden in de gevangenis. “Nu is het gedaan. Ik ben wakker geschud. Ik heb andere hobby’s en heb geen enkel wapen meer in huis.” De rechter gaf hem drie jaar cel met uitstel, met uitzonderi­ng van de periode die hij al in de gevangenis zat, en een effectieve boete van 3.000 euro. De wapens zijn verbeurd verklaard, net als een vermogensv­oordeel van 1.256 euro. De proceskost­en bedragen ruim 3.000 euro.

 ?? FOTO BELGA ?? De rechter in Hasselt veroordeel­de de man tot drie jaar cel met uitstel en een effectieve boete van 3.000 euro.
FOTO BELGA De rechter in Hasselt veroordeel­de de man tot drie jaar cel met uitstel en een effectieve boete van 3.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium