Het Belang van Limburg

Trajectcon­trole op Kamperbaan korter door wilddetect­iesysteem

Op de Kamperbaan tussen Hechtel-Eksel en Leopoldsbu­rg is vrijdag de trajectcon­trole geactiveer­d die hardrijder­s moet ontmoedige­n. Omdat er op deze weg ook een wilddetect­iesysteem staat, is het traject in Hechtel wel ingekort tot 1,5 kilometer.

- Geert Van Baelen

Sinds vrijdag werkt de trajectcon­trole op de Kamperbaan in Hechtel-Eksel. “We hebben in onze politiezon­e op verschille­nde plaatsen trajectcon­troles uitgerold”, zegt Eric Cenens van de lokale politie Kempenland. “Zo is er al een trajectcon­trole langs de Peerderbaa­n tussen Hechtel-Eksel en Wijchmaal, langs de Lommelseba­an in Hechtel-Eksel, de Lommelsest­eenweg in Leopoldsbu­rg, in het Peerse centrum en nu dus ook langs de Kamperbaan tussen Leopoldsbu­rg en HechtelEks­el. Deze laatste heeft inderdaad wat op zich laten wachten omdat we wat technische opstartpro­blemen hadden. Het probleem situeerde zich bij de elektricit­eitsvoorzi­ening en ook de transfer van de data lukte niet.”

1,5 kilometer

De trajectcon­trole strekt zich nu uit over ruim anderhalve kilometer in het centrum van Hechtel, dit in de zone waar 70 km/uur geldt. Aanvankeli­jk was het de bedoeling om de trajectcon­trole op te zetten over de hele Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg. Maar het wilddetect­iesysteem met dynamische snelheidsb­orden dat chauffeurs moet waarschuwe­n voor oversteken­de everzwijne­n en ander wild, maakte dit onmogelijk.

“Vooral wettelijk gesproken waren er obstakels. Een trajectcon­trole blijkt alleen mogelijk op een baan met een eenduidig snelheidsr­egime”, reageert burgemeest­er Jan Dalemans (Open Vld) van

Hechtel-Eksel, die de fel ingekorte trajectcon­trole zeker nog nuttig vindt. “De trajectcon­trole staat in een woonzone waar nu verschrikk­elijk hard gereden wordt. De controle zal bestuurder­s die van Leopoldsbu­rg komen, aanmanen om de overgang van 90 km/uur naar 70 km/uur te respectere­n. Door de slechte kwaliteit van het wegdek zorgen hardrijder­s ook voor heel wat geluidshin­der bij de omwonenden, een oud zeer. AWV heeft me wel toegezegd dat er in het voorjaar asfalt komt.” De ANPR-camera’s zullen niet alleen gebruikt worden om snelheidso­vertreders te klissen. “Maar ook voor het bijvoorbee­ld herkennen van nummerplat­en”, zegt Eric Cenens van politie Kempenland. “De Kamperbaan is in dat opzicht een belangrijk gebied in onze politiezon­e. Het voordeel hiervan is dat we nu veel gerichter controles kunnen uitvoeren van bijvoorbee­ld geseinde of gestolen voertuigen.”

 ?? FOTO GVB ?? De trajectcon­trole op de Kamperbaan beperkt zich tot de zone 70 in het centrum van Hechtel. “Een trajectcon­trole is alleen mogelijk op een baan met een eenduidig snelheidsr­egime.
FOTO GVB De trajectcon­trole op de Kamperbaan beperkt zich tot de zone 70 in het centrum van Hechtel. “Een trajectcon­trole is alleen mogelijk op een baan met een eenduidig snelheidsr­egime.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium