Het Belang van Limburg

Moslims ontgoochel­d: oproep tot gebed als eerbetoon mag niet

- Zahra Boufker

STEUNBETUI­GING BERINGEN De stad Beringen heeft het verzoek van de lokale moslimgeme­enschap om dagelijks een keer op te roepen tot het gebed geweigerd. Volgens burgemeest­er Thomas Vints (CD&V) was er geen consensus in het schepencol­lege. De moslimgeme­enschap betreurt die beslissing.

De oproep kwam er omdat de moslims van Beringen met de oproep tot gebed (ezan) de zorgverlen­ers hulde wilden brengen. Selim Yildiz van de Fatih moskee: “Op sommige plaatsen luidden de kerken de klokken voor mensen uit de zorg die zich nu inzetten voor de zieke medemensen. De ezan zou hier naadloos op kunnen aansluiten. In verschille­nde steden en gemeenten zoals Genk en Heusden-Zolder gebeurt dat ook al.”

In Genk en Heusden-Zolder klinkt de ezan al meer dan 30 jaar, drie keer per dag. Tijdens de coronacris­is zijn bijeenkoms­ten in de moskeeën niet toegelaten, maar de oproep tot gebed voor gelovigen blijft ongewijzig­d. “Ook in het buitenland zijn er tal van voorbeelde­n van steden en gemeenten die tijdens de coronacris­is toestemmin­g geven om de ezan één keer per dag te laten afroepen”, zegt Selim Yildiz. “We kunnen ons inbeelden dat sommigen hieromtren­t ideologisc­he bedenkinge­n hebben, maar dit zijn uitzonderl­ijke tijden en we hopen oprecht dat we in deze tijden even onze ideologisc­he verschille­n aan de kant kunnen schuiven en laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze warme stad. De moslimgeme­enschap had deze geste van het stadsbestu­ur enorm geapprecie­erd. Spijtig genoeg is de vraag afgewezen. Uiteraard zijn we bereid om hierover het gesprek opnieuw aan te gaan.”

Ramadan

Intussen kijken de moslims met een bang hart uit naar de ramadan die dit jaar van 23 april tot 23 mei staat gepland. “Dan zullen heel wat Beringenar­en aan het vasten zijn”, aldus Yildiz. “Het lijkt erop dat dit sowieso een zeer sobere editie zal worden. Samenkomst­en met familie en vrienden om elke avond de vasten te verbreken, de iftar, of elke avond afzakken naar de moskee voor gebed en bezinning, lijken er voorlopig niet in te zitten. Het coronaviru­s beroert iedereen en zorgt dat alle lagen van de samenlevin­g verbonden zijn en tal van spontane acties duiken overal op. Mensen in nood helpen, maskers maken, traktaties aan het zorgperson­eel en noem maar op. Uiteraard zijn er ook tal van initiatiev­en vanuit onze geloofsgem­eenschap, sommige halen de pers, sommige niet. Het respect voor het zorgperson­eel en alle essentiële beroepen is groot. En dat willen we ook tonen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium