Het Belang van Limburg

Zeven nieuwe trajectcon­troles in Limburg

Tegen het najaar komen er 21 trajectcon­troles bij op Vlaamse gewestwege­n. Zeven daarvan worden in Limburg geïnstalle­erd, kondigt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan.

- Timmie van Diepen

Vandaag zijn er al 65 trajectcon­troles actief op de Vlaamse gewest- en snelwegen, samen goed voor 160 kilometer aan controles. Tegen eind dit jaar moeten daar 21 extra tracés bijkomen, voor nog eens 55 kilometer aan trajectcon­trole. De totale kostprijs bedraagt 3 miljoen euro.

“We houden vast aan vision zero: nul verkeersdo­den tegen 2050”, zegt minister Peeters. “Verkeersha­ndhaving en controle spelen hierbij een belangrijk­e rol. De meer dan 3 miljoen vastgestel­de verkeersin­breuken per jaar tonen aan dat handhaving nodig blijft. Communicat­ie en sensibilis­ering blijven cruciaal maar zijn niet altijd overtuigen­d genoeg voor hardleerse snelheidso­vertreders. Trajectcon­troles moeten deze mensen op het juiste pad krijgen. Bovendien vloeien de verkeersbo­etes van trajectcon­troles op gewestwege­n terug naar het Vlaamse verkeersve­iligheidsf­onds. Die middelen zullen ingezet worden om initiatiev­en te financiere­n die de verkeersve­iligheid verhogen.”

Opvallend: een derde van de nieuwe trajectcon­troles wordt in Limburg geïnstalle­erd, op een aantal notoire zwarte wegen waar de afgelopen jaren regelmatig dodelijke verkeerson­gelukken gebeurden. “Waar een trajectcon­trole precies komt, wordt bepaald op basis van twee parameters: de meest recente ongevallen­gegevens en de gereden snelheden. Met deze methodiek worden wegvakken waar overdreven snelheid een probleem vormt het eerst aangepakt”, zegt Peeters. De minister wijst erop dat er nauw overleg werd gepleegd met de steden en gemeenten alvorens de nieuwe trajectcon­troles werden gepland. Peeters’ voorganger op Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kreeg tijdens zijn ambtstermi­jn kritiek omdat de lokale besturen te weinig inspraak zouden krijgen en de trajectcon­troles te zeer van bovenaf zouden worden opgelegd. Dat leidde tot frustratie bij sommige gemeenten, die vonden dat de controles op andere plaatsen nuttiger waren geweest.

Aanvraag

“Ik hecht veel belang aan de inbreng van de lokale besturen bij het bepalen van de locaties en ik ben bereid om zelfs een stap verder te gaan”, zeg minister Peeters. “Inspraak van lokale besturen is cruciaal bij het bepalen van de locatie van een trajectcon­trole. Momenteel werken we aan een procedure waarbij lokale besturen zelf een aanvraag kunnen indienen om maatregele­n te nemen en bijvoorbee­ld een trajectcon­trole te installere­n. Het heeft geen zin om een trajectcon­trole uit te rollen in een bepaalde gemeente als het lokale bestuur er een andere mening op nahoudt. Uiteraard moeten hun opmerkinge­n en suggesties over de trajectcon­trole gemotiveer­d worden, maar zij kennen hun grondgebie­d door en door. Hun input is dus waardevoll­e informatie die kan bijdragen tot een verhoging van de verkeersve­iligheid op onze wegen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Lydia Peeters.
FOTO BELGA Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium