Het Belang van Limburg

Wij tegen de curve

- Deborah Steensels (ZOL)

Crisistijd­en vergen crisismaat­regelen. Dat is in een ziekenhuis als het ZOL niet anders. We hebben de piek van de epidemie nog niet bereikt: het aantal patiënten zal nog toenemen, dus moeten wij ervoor zorgen dat we te allen tijde onze bedden en ons personeel zo efficiënt mogelijk inzetten om de beoogde zorgkwalit­eit te blijven bieden. Het is een wedstrijd ‘wij tegen de curve’. Dag na dag, en eigenlijk zelfs meermaals per dag, moet het ziekenhuis een inschattin­g maken van het aantal patiënten dat bijkomend kan worden opgevangen. Dat is een zeer moeilijke evenwichts­oefening, want er zijn heel wat onbekenden in de vergelijki­ng. We kennen de huidige bedbezetti­ng, maar die kan van uur tot uur veranderen door verschuivi­ngen van patiënten van gewone COVID-afdelingen naar een kritieke COVID-afdeling en omgekeerd. Daarenbove­n komen er elke dag nieuwe patiënten bij, maar gelukkig kunnen we ook dagelijks mensen die beter zijn ontslaan. Die instroom en uitstroom zijn uiteraard niet op elkaar afgestemd, en dus is het elke dag koffiedik kijken. Aan de andere kant - die van de zorgverlen­ers - kennen we het aantal verpleegku­ndigen, artsen en andere beroepsgro­epen die we ter beschikkin­g hebben in het ziekenhuis. Maar natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde expertise. En ook wij kunnen ziek worden, al blijft dit gelukkig nog beperkt in het ZOL. Het beschikbar­e aantal bedden en de hoeveelhei­d beademings­toestellen in ons ziekenhuis zullen waarschijn­lijk niet de

bottleneck vormen wanneer de epidemie op haar hoogtepunt is, maar wel het aantal gekwalific­eerde verpleegku­ndigen. Daarom werden in ons ziekenhuis al meer dan tweehonder­d verplegers en verpleegst­ers opgeleid om waar nodig ondersteun­ing te kunnen bieden op de diensten intensieve zorg. Ook artsen scholen elkaar bij en bieden hulp op afdelingen waar ze normaliter niet komen. Daarnaast hebben we een oproep gelanceerd aan verpleegku­ndigen die niet in het ZOL werken, maar die om diverse redenen tijdelijk het verpleegun­iform weer willen aantrekken om een handje te komen toesteken. Kortom, we moeten creatief zijn om de zorgverlen­ing te kunnen blijven garanderen nu de druk groter wordt, en tot nu toe lukt dat wonderwel. Onze directie is in de weer, samen met divisieman­agers en betrokken clinici, om te kunnen verzekeren dat er vandaag, morgen en ook de komende weken voldoende hulpverlen­ers zijn om onze patiënten de best mogelijke zorg te blijven geven. Voor zij die in ons ziekenhuis liggen, én voor diegenen die de komende weken nog zullen toestromen.

 ??  ?? De twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en bundelen de krachten: klinisch biologen Deborah Steensels (ZOL) en Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis) schrijven een dagelijkse column vanuit de frontlinie van de coronaoorl­og.
De twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en bundelen de krachten: klinisch biologen Deborah Steensels (ZOL) en Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis) schrijven een dagelijkse column vanuit de frontlinie van de coronaoorl­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium