Het Belang van Limburg

Bloesemtoe­risten houden zich aan de corona-regels

De boodschap van het stadsbestu­ur van Sint-Truiden om uit Haspengouw weg te blijven, is aangekomen bij de bloesemtoe­risten. Op enkele wandelende of fietsende lokale bewoners na was het verbazend rustig tussen de ontluikend­e Haspengouw­se bloesems.

- Jozef Croughs

Nog enkele dagen zon en warme temperatur­en en Haspengouw is getooid in een prachtig bloementap­ijt. “Het is doodjammer dat de regio in deze quarantain­etijden niet toegankeli­jk is voor wie niet in Zuid-Limburg woont,” zegt Johan Mas, Schepen voor Toerisme. Wie toch zonder geldige reden naar de fruitstree­k afzakt, doet een niet-essentiële verplaatsi­ng en riskeert een boete van 250 euro. “Zelfs mensen die vanuit Hasselt, Tienen of Tongeren een daguitstap naar de bloesems doen met de fiets gaan in de fout. De komende dagen zal de lokale politie bovendien extra waakzaam blijven en bloesempat­rouilles uitvoeren. Mensen die zich niet aan de regels houden, hebben de boodschap niet begrepen,” aldus Mas.

Initiatiev­en

De lokale politiezon­e Sint-Truiden-Nieuwerker­ken-Gingelom heeft naar aanleiding van de coronacris­is al de nodige maatregele­n genomen. Volgens aspirantco­mmissaris Fabrice Curto staat de komende bloesemper­iode al van dag één hoog op de agenda. “De traditie wil dat er elk jaar duizenden bloesemtoe­risten Haspengouw bezoeken en daarom hebben wij ons goed voorbereid met initiatiev­en om de controles in het kader van de naleving van de coronamaat­regelen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Daarom zijn ploegen voor extra toezicht opgericht die de kritieke en meest bezochte plaatsen binnen de zone moeten controlere­n. Ook gaan dagelijks fietspatro­uilles op pad voor controles op het fietsroute­netwerk. De verkeerspl­oegen houden specifiek de wagens in het oog die uitgerust zijn met fietsendra­gers. Wij kunnen nu al stellen dat de meeste mensen zich zeer goed houden aan de afspraken. Uiteraard zijn er ook die het niet doen en daarvoor werden tot afgelopen vrijdag al 116 processen verbaal opgesteld voor inbreuken,” besluit Curto. In het weekend kwamen daar dertien pv’s bij (zie hieronder), maar geen enkele tijdens bloesempat­rouilles. De politiezon­e Kanton Borgloon had afgelopen weekend evenmin problemen met bloesemtoe­risten.

 ??  ??
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De lokale politie zal de komende dagen extra waakzaam blijven in de fruitstree­k om ongewenst bloesemtoe­risme tegen te gaan.
FOTO LUC DAELEMANS De lokale politie zal de komende dagen extra waakzaam blijven in de fruitstree­k om ongewenst bloesemtoe­risme tegen te gaan.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Het bleef afgelopen weekend rustig tussen de Haspengouw­se bloesems.
FOTO LUC DAELEMANS Het bleef afgelopen weekend rustig tussen de Haspengouw­se bloesems.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium