Het Belang van Limburg

Solden wellicht uitgesteld tot 1 augustus

De solden worden meer dan waarschijn­lijk uitgesteld tot 1 augustus. Minister van Werk Nathalie Muylle wil zo ingaan op de smeekbede van 78 Belgische modemerken. “Gebeurt dit niet, dreigen heel wat winkels definitief de deuren te moeten sluiten.”

- Mark van Luyk

De solden worden meer dan waarschijn­lijk uitgesteld tot 1 augustus. Daarmee gaat minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) in op de smeekbede van 78 Belgische modemerken. Zij vroegen in een open brief aan premier Wilmès (MR) en minister Muylle om de solden ten vroegste te laten starten op 1 augustus en fluisterso­lden en koppelverk­oop tot die tijd te weren. Anders zullen heel wat winkels definitief moeten sluiten. Minister Muylle zei gisteren in De Zevende Dag dat ze op hun vraag wil ingaan.

De 78 Belgische modemerken – kleding, lingerie, lederwaren en schoenen – vragen in een brief een dringend onderhoud met premier Sophie Wilmès (MR) en minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). “Als we onze sector van de ondergang willen redden, moeten we de huidige soldenwetg­eving aanpassen”, zeggen spreekbuiz­en Mimi Lamote (CEO van Mayerline) en Peter Perquy (CEO van Terre Bleu, Gigue en Zilton). De 78 merken die zich achter de brief scharen, waaronder bekende namen als JBC en Ambiorix, vragen dat de solden ten vroegste starten op 1 augustus en dat fluisterso­lden en koppelverk­oop tot die tijd geweerd worden. Ze willen dat die regels ook door internatio­nale en digitale spelers worden gerespecte­erd. De kledingwin­kels zijn dicht sinds 18 maart en de verliezen stapelen zich op. De voorraden zijn betaald, de herfst- en wintercoll­ecties worden nu geproducee­rd en moeten vooraf worden betaald, de collecties voor de volgende zomer zijn in volle voorbereid­ing en ondertusse­n komt er geen geld in het laatje.

“Als onze winkels straks weer mogen opengaan, weten we dat grote retailers en online spelers geneigd zullen zijn om zoveel mogelijk goederen aan grote kortingen te verkopen – om zo snel cashflow te genereren”, zegt Peter Perquy. “Voor de Belgische merken en boetieks is dit echter totaal anders. Als wij onze collecties niet gedurende enkele maanden aan een volwaardig­e winstmarge kunnen verkopen, hebben wij geen financiële buffer om de solden te dragen en om een deel van de tussentijd­se verliezen op te vangen.”

Bloedbad

De modesector vreest een bloedbad op de arbeidsmar­kt. De pandemie is uitgebroke­n voor de verkoop echt kon beginnen. De kledingzak­en zijn dichtgegaa­n in de maanden waarin normaal de grootste omzet van het jaar wordt gedraaid. “Als er in mei, juni en juli niets verandert aan de actuele soldenwetg­eving, zal onze sector in elkaar storten”, zegt Mimi Lamote. “Honderden modebedrij­ven en duizenden jobs staan op het spel. We weten nu al dat veel bedrijfsle­iders met de huidige wet hun modebedrij­f niet zullen kunnen redden, hoe hard ze dat ook proberen. De gevraagde aanpassing­en kosten de overheid geen geld, maar hebben wel een gigantisch­e positieve impact op de tewerkstel­ling en economie van ons land. Bovendien zullen de btw-inkomsten voor de overheid gedurende een groot aantal weken een pak hoger liggen.” Minister Muyle zei in De Zevende

Dag dat ze ingaat op de vraag van de sector om de solden uit te stellen. “We hebben hun brief ontvangen en er leeft bij ons een sterk gevoel om hier op in te gaan. Het zal een beslissing bij volmacht zijn en dus is die tijdelijk.” Muylle gaat de zaak wel eerst overleggen met minister van Zelfstandi­gen en kmo’s Denis Ducarme (MR).

Het uitstel van de soldenperi­ode heeft ook tegenstand­ers, zoals de kledingket­en ZEB. Zij vrezen dat ze hun typische voorjaarsm­ode bijvoorbee­ld truien met lange mouwen - niet meer aan de straatsten­en kwijt kunnen als ze pas zo laat koopjes mogen aanbieden.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Hasseltse winkelstra­ten zijn desolaat. De kledingwin­kels zijn dicht sinds 18 maart. “Als de solden te vroeg vallen, staan honderden modebedrij­ven en duizenden jobs op het spel.”
FOTO RAYMOND LEMMENS De Hasseltse winkelstra­ten zijn desolaat. De kledingwin­kels zijn dicht sinds 18 maart. “Als de solden te vroeg vallen, staan honderden modebedrij­ven en duizenden jobs op het spel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium