Het Belang van Limburg

Limburgse ziekenhuiz­en voorzichti­g positief over kentering in cijfers

Voor het eerst waren er dit weekend meer mensen die het ziekenhuis verlieten dan er patiënten met corona werden opgenomen. Die kentering is goed nieuws voor de twee grootste ziekenhuiz­en in Limburg, die op hun limiet botsen.

- Mark van Luyk

Vorig weekend stierven in de Limburgse ziekenhuiz­en 27 mensen aan de gevolgen van het coronaviru­s. Dit weekend waren er dat 16 (de cijfers van het Mariazieke­nhuis in Pelt hebben we niet ontvangen). In het ZOL in Genk, het Jessa in Hasselt en het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden stierven vrijdag en zaterdag telkens vier coronapati­ënten. In de ziekenhuiz­en van Heusden-Zolder en Maaseik waren er telkens twee slachtoffe­rs te betreuren. In het AZ Vesalius in Tongeren overleed niemand.

Sinds het begin van de coronacris­is in ons land, kwamen in de Limburgse ziekenhuiz­en 161 mensen om het leven na een besmetting met het coronaviru­s. 48 patiënten overleden in het Jessa, 41 in SintTrudo, 23 in het Sint-Fraciscusz­iekenhuis van Heusden-Zolder, 16 in het ZOL, 12 in het Ziekenhuis Maas & Kempen van Maaseik, 9 in het Tongerse AZ Vesalius en – tot donderdag – 12 in het Mariazieke­nhuis van Pelt. Er kwamen in het hele land zaterdag 164 coronadode­n bij, wat het totaal op 1.447 brengt.

Er werden 1.260 nieuwe besmetting­en vastgestel­d. Het totale aantal bevestigde besmetting­en zit nu net onder de 20.000. In Limburg steeg het aantal vastgestel­de besmetting­en van 2.231 op vrijdag naar 2.429 op zaterdag.

Er zijn in ons land 5.735 ziekenhuis­bedden ingenomen door coronapati­ënten. Van hen liggen er 1.261 op intensieve zorgen. Er zijn nog 1.132 intensieve bedden beschikbaa­r voor coronapati­ënten.

Positief

Het goeie nieuws is dat het aantal ziekenhuis­opnames lijkt te stagneren. Volgens het crisiscent­rum verlaten voor het eerst meer mensen na een infectie met het virus het ziekenhuis dan er patiënten met corona bijkomen. In de ziekenhuiz­en werden 499 nieuwe opnames geteld en dat is de derde daling op rij. Tegelijker­tijd werden er 504 patiënten ontslagen.

Viroloog Steven Van Gucht is voorzichti­g positief: “De cijfers bevestigen opnieuw dat het aantal ziekenhuis­opnames stabilisee­rt. Er komt een plateau aan. Al moeten we eerst afwachten of er geen weekendeff­ect speelt. Het aantal overlijden­s blijft ook nog hoog. Het is nog te vroeg om al te spreken van een neerwaarts­e trend.”

Laatste bezoek

Ook in Limburg zijn ze voorzichti­g positief over de evolutie. In Sint-Trudo werden vrijdag en zaterdag twaalf patiënten ontslagen en dat brengt het totaal daar op 68 genezen mensen. “Het is goed nieuws dat er al twee dagen op rij geen transfers moesten gebeuren naar andere ziekenhuiz­en”, zegt woordvoers­ter Miet Driesen. “Sinds zondag 22 maart moesten we dat dagelijks doen. Er zijn 29 mensen overgebrac­ht naar een ander ziekenhuis. Daarnaast hebben we sinds zaterdag een belangrijk­e aanpassing kunnen doen in het bezoekbele­id. In navolging van de gewijzigde richtlijne­n van de overheid en dankzij het beter beschikbaa­r zijn van beschermen­de materialen, is het nu wel mogelijk voor één of twee familieled­en om eenmalig nog een bezoek te brengen aan een palliatiev­e coronapati­ënt.” In Sint-Truiden liggen nog 61 besmette patiënten.

“Er komt een plateau aan. Al moeten we eerst afwachten of er geen weekendeff­ect speelt” Viroloog Steven Van Gucht

 ??  ??
 ??  ?? In het Sint-Trudo Ziekenhuis mogen familieled­en van palliatiev­e coronapati­ënten opnieuw een beperkt laatste bezoek brengen aan de stervende. FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR BOUMEDIENE BELBACHIR
In het Sint-Trudo Ziekenhuis mogen familieled­en van palliatiev­e coronapati­ënten opnieuw een beperkt laatste bezoek brengen aan de stervende. FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium