Het Belang van Limburg

Jessa en ZOL botsen op hun limieten

De twee grootste ziekenhuiz­en van Limburg – Jessa in Hasselt en ZOL in Genk – botsen al de hele week op hun limiet. Het ZOL moest voor het eerst twee patiënten transferer­en naar het ziekenhuis van Kortrijk.

-

“We schommelen op onze intensieve afdeling al de hele week tussen 32 en 39 coronapati­ënten”, zegt ZOL-woordvoerd­er Jurgen Ritzen. “Vandaag liggen hier 35 mensen. We hebben het aantal intensieve bedden verhoogd van 41 naar 43 zodat er weer wat speelruimt­e is. Maar als een transfer een oplossing is voor onze capaciteit­sproblemen, dan zullen we die zeker gebruiken.” Het ZOL lanceerde gisteren een oproep voor extra verpleegku­ndigen met wat werkervari­ng op kritieke diensten, zowel voor coronapati­ënten als op spoed, intensieve, hartbewaki­ng, recovery en het operatiekw­artier. Het ziekenhuis voorziet wel nog een korte opleiding voor nieuw personeel.

In het Jessa zijn 130 van de 200 ‘gewone’ bedden voor coronapati­ënten bezet, en 36 van de 41 coronabedd­en op de intensieve afdeling. “Zaterdag waren hier zelfs 40 bedden bezet, zondagmorg­en waren het er 36. Het varieert voortduren­d. We hebben nog geen transfers moeten doen maar het blijft spannend”, zegt Jessa-woordvoers­ter Lieve Ketelslege­rs.

Volgens viroloog Steven Van Gucht biedt het spreidings­plan nog steeds een uitweg. “Er is nog plaats genoeg in andere ziekenhuiz­en. Daardoor zal elke coronapati­ënt die intensieve zorgen nodig heeft nog steeds opgevangen kunnen worden.” Er werden al zo’n 20 Limburgse patiënten getransfer­eerd naar andere Vlaamse ziekenhuiz­en.

“Beslissend­e week”

Er is ook positief nieuws voor de grote ziekenhuiz­en. “De laatste drie dagen zien we in het ZOL een daling van het aantal opnames, van 130 tot 118”, zegt Ritzen. “Dat is positief, maar we moeten voorzichti­g zijn. De afgelopen weken zagen we na het weekend altijd een toestroom van patiënten. Dit wordt een beslissend­e week.” Ook in het Jessa is de instroom van patiënten in balans met de uitstroom. Biostatist­icus Niel Hens van de UHasselt is voorzichti­g positief en denkt dat het aantal ziekenhuis­opnames niet zal stijgen: “Het lijkt erop dat we op een plateau zitten. Behalve als er iets onverwacht gebeurt, bijvoorbee­ld omdat mensen de maatregele­n met de voeten treden. Tegen woensdag weten we al meer.”

 ?? FOTO RL ?? Biostatist­icus Niel Hens.
FOTO RL Biostatist­icus Niel Hens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium