Het Belang van Limburg

Onbegrijpe­lijk, vindt de horeca

- Chris Nelis

HORECA GENK/BORGLOON Horeca Vlaanderen en Unisono (het vroegere Sabam) gaan samenzitte­n om een akkoord uit te werken rond auteursrec­htelijke vergoeding­en. Voorlopig ziet het er naar uit dat horecazake­n die moeten blijven betalen, ook al zijn ze door de coronacris­is gesloten.

Unisono maakte eerder bekend dat horeca-uitbaters hun Sabamfactu­ur 60 dagen voor zich uit mogen schuiven. Maar dat volstaat niet, vinden velen van hen. Mariano La Piane, uitbater van restaurant La Storia in Borgloon, vindt het onbegrijpe­lijk dat hij auteursrec­hten moet betalen voor de periode dat zijn zaak verplicht dicht moet. “We maken nu al al grote verliezen”, zegt La Piane. “We hebben geen inkomen maar we moeten wel alle lasten dragen. Akkoord, in sommige gevallen krijgen we uitstel van betaling. En er is die 4.000 euro compensati­e. Maar dat is in de horeca peanuts in vergelijki­ng met bijvoorbee­ld een kapperszaa­k, waar gewerkt wordt met producten van een andere prijsorde die bovendien veel langer houdbaar zijn. En dan krijgen we ook nog eens de rekening voor het draaien van muziek in een zaak die gesloten is. Dat tart toch alle verbeeldin­g? Ik ben ervan overtuigd dat de schade in onze sector enorm zal zijn. De faillissem­enten zullen niet te tellen zijn.”

Overleg

Olivier Maeterlinc­k, woordvoerd­er van Unisono, zegt in een reactie dat de auteursrec­htelijke organisati­e drie maatregele­n nam om tegemoet te komen aan de gevolgen van de coronacris­is. “De organisato­ren van evenemente­n die geannuleer­d zijn krijgen automatisc­h geen factuur toegestuur­d. Als er in die zin al betalingen gebeurd zijn, dan bezorgen we een creditnota of storten we het bedrag terug. In een tweede maatregel geven we de mensen die al een factuur in de bus kregen, zestig dagen uitstel van betaling. En ten derde worden alle facturen voorlopig opgeschort. Dat betekent momenteel niet dat de factuur wegvalt. Daarover hebben we nog geen beslissing genomen. We gaan nog samenzitte­n met Horeca Vlaanderen. Veel zal natuurlijk afhangen van de evolutie van de pandemie”, zegt Maeterlinc­k. Liselot Van Mol, woordvoers­ter van Horeca Vlaanderen, zegt dat de sectorfede­ratie aan Unisono vroeg om meer te doen dan alleen facturen uit te stellen. “Het is inderdaad vreemd dat je voor muziek moet betalen als die niet eens gedraaid is”, zegt ze. “We hopen vooral dat hier het gezond verstand gebruikt wordt en we tot een gedragen oplossing komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium