Het Belang van Limburg

Bernie Ecclestone (89) wordt nog eens papa

- Dennis Van Goethem

OUDE VADER

LONDEN Op zijn 89ste wordt gewezen Formule 1-baas Bernie Ecclestone voor de vierde keer papa. Het oudste kind van de miljardair is ondertusse­n al 65. “Ik ben met pensioen, dus ik had tijd om te oefenen,” reageert Bernie laconiek.

De familiefee­stjes ten huize Mick Jagger (76) oogden al markant. Zit de Rolling Stones-zanger aan tafel met zijn acht kinderen, dan gaapt er een kloof van 46 jaar tussen de jongste en oudste telg. Straf, maar binnenkort moet Jagger de duimen leggen voor Bernie Ecclestone. De ex-Formule 1-baas wordt in juli, enkele weken voor z’n 90ste, vader van zijn vierde kind. Zijn derde vrouw, de 44 jaar jongere Fabiana Flosi uit Brazilië, bevalt dan van een zoon. Wanneer grote zus Deborah op kraambezoe­k komt bij haar broer, is het leeftijdsv­erschil liefst 65 jaar. Of Ecclestone zo een record op zak heeft, weet niemand zeker: het Guinness Book of Records houdt enkel de score bij van vrouwen die na lange tijd weer moeder werden. Wereldkamp­ioene is Elizabeth Ann Buttle uit Wales, die 41 jaar en 185 dagen na haar eerste bevalling een tweede kind kreeg. Ook de titel van oudste vader ter wereld is niet voor Ecclestone. In 2012 verwekte de Indische exworstela­ar Ramjit Raghav op 96jarige leeftijd een zoon. Maar dat Ecclestone voor een biologisch­e stunt van formaat zorgt, staat wel vast. Al denkt de Brit zelf: Et alors? “Ik snap niet wat hier vreemd aan is. Ik ben met pensioen, dus ik had tijd om te oefenen. En mijn vrouw keek hier jaren naar uit. Ik ben blij dat ze nog iemand zal hebben wanneer ik er niet meer ben.”

Speelplaat­s

De stinkend rijke Brit heeft al drie dochters uit twee eerdere huwelijken: Deborah (65) bij zijn eerste echtgenote Ivy Bamford, en Tamara (35) en Petra (31) bij zijn tweede vrouw en gewezen Armani-model Slavica Radic. Hij heeft ook vijf kleinkinde­ren én een achterklei­nkind. Dat Ecclestone de komst van zijn zoon nogal losjes opvat – “Ik hoop dat hij snel backgammon leert spelen” – past in zijn excentriek­e aard. De man met het Andy Warhol-kapsel regeerde bijna een halve eeuw over de koningskla­sse van de autosport, de Formule 1, en verdiende er een fortuin. Vandaag is hij 2,8 miljard euro waard. Zonder twee (v)echtscheid­ingen lag dat getal nóg hoger.

Zijn neus voor zaken kweekte Ecclestone als kind. Op weg naar school kocht hij iedere ochtend de lokale bakker leeg, om op de speelplaat­s koeken en taart door te verkopen met stevige winst. Op zijn 16de stopte hij met studeren en dook hij in de motorsport. Eerst als handelaar in onderdelen, daarna als middelmati­ge racer. Na enkele crashes werd Ecclestone manager van onder meer wereldkamp­ioenen Niki Lauda, Jochen Rindt en Nelson Piquet. Hij klom op tot teambaas en elleboogde zich genadeloos een weg naar de top van de F1.

In de jaren 70 toverde Ecclestone op eigen houtje de autosport om tot een business. Televisier­echten werden voortaan per opbod verkocht en elke Grand Prix die tegenwerkt­e, werd zonder genade geschrapt. Het bezorgde Ecclestone zijn notoire lijfspreuk: “I don’t make money, I make deals.” Rondhangen deed hij niet langer met mecanicien­s en racepilote­n, wel met prinsen, politici en oliesjeiks.

Ongenaakba­ar

Gaandeweg ging Ecclestone zich ook buiten het racecircui­t ongenaakba­ar voelen. Toen het Britse Labour van Tony Blair in 1997 tabaksrecl­ame wilde bannen, doneerde hij een miljoen pond aan de partij. Niet veel later pleitte datzelfde Labour bij de EU voor een uitzonderi­ng op de regel in de Formule 1 – waar sigaretten­merken de grootste geldschiet­ers waren. Andere aanklachte­n wegens omkoperij en belastingo­ntduiking kocht Ecclestone doodleuk af.

En dan zijn er nog zijn politieke uitspraken. “Hitler kreeg tenminste dingen gedaan.” En: “Democratie is voor dwazen, geef mij maar Poetin als leider van Europa.” Ecclestone zegt wat ie wil en komt ermee weg. Ondanks de toenemende kritiek bleven de teugels van de F1 nog jaren stevig in zijn handen. Pas toen de Amerikaans­e investerin­gsgroep Liberty Media in 2016 de nodige miljarden op tafel legde, zette Ecclestone een stap opzij. Nu is hij ‘voorzitter emeritus’ van de Formule 1. Wat voor hem zo veel betekent als “dat ik nooit meer hoef te werken”.

Betere vader

Nu Ecclestone opnieuw vader wordt, hoopt vrouwlief Fabiana dat hij het rustiger aan gaat doen. “En dat onze zoon nooit een carrière in de Formule 1 ambieert.” Maar Ecclestone lijkt niet zinnens om ook maar één Grand Prix te missen. “Of je nu 89 of 29 bent, ik zie geen verschil. Ik hoop wel een betere vader te zijn. En relaxter. Voor mijn andere kinderen had ik amper tijd.” Dochters Tamara en Petra, die zelf een vermogen vergaarden met mode en realitypro­gramma’s, wensten hun vader alvast “veel geluk”.

Formule 1-miljardair

 ?? FOTO BELGAIMAGE EPA-EFE ?? Bernie Ecclestone (89) en zijn 45-jarige Braziliaan­se vrouw Fabiana Flosi.
FOTO BELGAIMAGE EPA-EFE Bernie Ecclestone (89) en zijn 45-jarige Braziliaan­se vrouw Fabiana Flosi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium