Het Belang van Limburg

Keir Starmer moet Labour uit het slop halen

- Farid El Mabrouk

BRITSE SOCIALISTE­N LONDEN De nieuwe leider van de Britse socialiste­n staat voor een bijzonder moeilijke taak: Keir Starmer moet zijn partij Labour vanuit een historisch dieptepunt weer doen opveren. De 57-jarige advocaat moet opnieuw aansluitin­g vinden bij de gewone Brit.

De bijna 800.000 Labour-leden konden via mail stemmen voor de opvolger van Jeremy Corbyn. Bijna een half miljoen Britse socialiste­n maakten een keuze tussen de drie overblijve­nde kandidaten. Starmer behaalde 56 procent en maakte zo in de eerste ronde al meteen zijn favorieten­rol waar. Hij mag de komende jaren premier Boris Johnson het vuur aan de schenen leggen.

Een dankbare taak is het niet. Labour zit na de nationale verkiezing­en van eind vorig jaar op een historisch dieptepunt. Starmer moet zijn partij nu uit het slop halen. Ondanks zijn leeftijd is de Londenaar vrij nieuw in de politiek. Voor hij in 2015 voor het eerst verkozen raakte in het parlement, was hij openbaar aanklager. Starmer stootte echter vrijwel meteen door naar de partijtop. De voorbije drie jaar was hij in de ploeg van Corbyn de schaduwmin­ister voor brexit. Hij was tegen die brexit, maar wil er nu niet meer op terugkomen.

Excuses

Inhoudelij­k is Starmer een pak gematigder dan Corbyn, en daardoor zou hij weer een breder publiek moeten zien aan te spreken.

In elk geval wil Starmer constructi­ef oppositie voeren. Hij zit de komende dagen al meteen samen met Boris Johnson, om samen na te gaan hoe de coronacris­is het best wordt aangepakt.

Hij excuseerde zich ondertusse­n ook al tegenover de joodse gemeenscha­p. Zijn partij en Corbyn kregen de voorbije jaren vaak de kritiek zich antisemiti­sch op te stellen. “Ik zal dat gif tot aan de wortel uitroeien”, verklaarde hij daarover.

 ?? FOTO AFP ?? Keir Starmer.
FOTO AFP Keir Starmer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium