Het Belang van Limburg

Wie lijdt aan hooikoorts start dit seizoen best vroegtijdi­g met medicatie

- Dr. Marleen Finoulst Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

In Nederland krijgen mensen die aan hooikoorts lijden de raad om in deze coronacris­is vroegtijdi­g hun medicatie in te nemen.

CHECK

Door de zachte winter komt het hooikoorts­seizoen dit jaar vroeger dan gewoonlijk op gang. De piek van berkenpoll­en zal tussen 5 en 21 april liggen. Naar schatting een kwart van alle mensen met hooikoorts reageert op berkenpoll­en. Voor hen breekt een moeilijke tijd aan, want de klachten (niezen, snotteren,…) lijken sterk op die van een coronabesm­etting, en dat kan heel wat onrust veroorzake­n. Ook de mensen in hun omgeving zullen zich zorgen maken wanneer ze deze hooikoorts­lijders zien niezen. Daarom raadt het Nederlands Huisartsen Genootscha­p hooikoorts­lijders aan om dit jaar tijdig met hun medicatie te starten. Vroeg starten met medicijnen behoedt hen niet alleen voor de vervelende klachten, maar is ook nuttig wanneer ze zich buiten begeven en met niesbuien anderen de stuipen op het lijf jagen. Overigens kunnen mensen met hooikoorts evengoed besmet worden met het coronaviru­s.

Hoe haal je beide aandoening­en uit elkaar? Koorts is het belangrijk­ste verschil. Hooikoorts gaat nooit gepaard met koorts en een coronabesm­etting meestal wel. De naam hooikoorts is in die zin misleidend, want de aandoening heeft niks met hooi te maken en nog minder met koorts. Daarom spreken artsen liever van een pollenalle­rgie of allergisch­e rhinitis. Een tweede verschil is de manier van niezen: die begint bij hooikoorts met gekriebel in de neus, terwijl dat niet het geval is bij een coronabesm­etting. Dat onderschei­d kan alleen de ‘niezer’ maken en is niet duidelijk voor de omgeving.

Maar ook niet iedereen met een coronabesm­etting krijgt koorts. Mensen met hooikoorts kunnen besmet zijn met het coronaviru­s zonder dat ze het weten. Een coronabesm­etting is niet erger voor een hooikoorts­lijder dan voor mensen zonder allergieën, maar het is wel een vervelende combinatie: bij iedere niesbui vliegen immers besmette neusdruppe­ltjes vol virus in het rond. Ook dat is een reden waarom hooikoorts­lijders die de bui al zien hangen, maar beter meteen medicatie innemen: voor zichzelf en voor de mensen in hun omgeving.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium