Het Belang van Limburg

Militairen mogen niet naar gezin over de grens

Een tiental militairen van de kazerne van Leopoldsbu­rg krijgt geen attest om hun gezin in het buitenland te bezoeken in het weekend. “Dit is geen essentiële verplaatsi­ng”, zegt burgemeest­er Marleen Kauffmann (CD&V).

- Zahra Boufker

Vrijdagavo­nd kreeg Kauffmann verschille­nde aanvragen binnen van militairen die een attest wilden bemachtige­n om het land te mogen verlaten. “Het gaat hier om een attest dat aangevraag­d wordt bij de lokale besturen om de grens te kunnen oversteken voor essentiële verplaatsi­ngen zoals werk”, zegt Kauffmann. “Militairen die door de week in de kazernes van Leopoldsbu­rg werken en wonen, en die in het weekend hun partner of gezin in het buitenland willen bezoeken, horen daar niet bij. Daarom hebben we vrijdag beslist om geen attesten uit te schrijven.” Wie zonder attest de grens probeert over te steken, riskeert een boete en een gevangenis­straf. “We wachten nu op de richtlijne­n van de gouverneur”, aldus Kauffmann. “Die zal op basis van de informatie van het nationaal crisisteam zijn communicat­ie uitsturen. De maatregel is in het leven geroepen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s te voorkomen. Ik begrijp het ongenoegen, maar ook wij moeten ons houden aan de regels die ons worden opgelegd door de hogere overheden. Als iedereen zich houdt aan de social distancing, dan kunnen de militairen, en andere inwoners, snel weer naar hun lief over de grens.”

Ook militairen ‘in hun kot’

Bij Defensie zijn ze duidelijk. “Wij luisteren naar wat de gouverneur beslist en voeren dit uit”, zegt Laetitia Gerard, adjunct woordvoers­ter. “Onze militairen zijn vrij in het weekend, maar moeten natuurlijk zoals elke burger de coronamaat­regelen van de regering respectere­n. Defensie zal geen ‘speciale’ weekendact­iviteiten organisere­n omdat deze militairen in het weekend niet naar huis kunnen. Wij willen het samenschol­en niet stimuleren. Ook zij moeten ‘in hun kot’ blijven zoals dit op dit moment voor iedereen het geval is.”

“Ik begrijp het ongenoegen, maar ook wij moeten ons houden aan de regels die ons worden opgelegd door de hogere overheden” Marleen Kauffmann Burgemeest­er

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Een tiental militairen verblijft tijdens de week in logementsh­uizen. In het weekend gaan ze naar huis, maar door de coronamaat­regelen mogen zijn nu de grens niet over.
FOTO ZAHRA BOUFKER Een tiental militairen verblijft tijdens de week in logementsh­uizen. In het weekend gaan ze naar huis, maar door de coronamaat­regelen mogen zijn nu de grens niet over.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium