Het Belang van Limburg

Zolders bedrijf Simtag verkoopt racesimula­toren: “Nog nooit zo druk gehad”

sport

-

Autosport en de economie liggen grotendeel­s stil, maar bij Simtag in Zolder en Kiewit maken ze overuren. De simulators vliegen de deur uit, want racepilote­n zijn technisch werkloos en gamefreaks hebben huisarrest. “E-sports zijn de enige sporten die momenteel nog doorgaan.”

Gisteren had u normaal naar de GP van Vietnam kunnen kijken, maar dat feest ging niet door. Iets met een coronaviru­s, u heeft er misschien al van gehoord. De hele autosport ligt stil. Maar F1-rijders als Max Verstappen en Lando Norris haspelen meer races af dan ooit tevoren. Virtuele races dan wel, elk thuis in zijn eigen simulator. Maar wel heel competitie­f, heel levensecht en behoorlijk prestigieu­s.

De F1 organiseer­t nu zelf op de oorspronke­lijke racedata virtuele races. Live gevolgd door een paar honderddui­zend fans en daarna miljoenen keren herbekeken via F1.com en social media. Gisteren werd in Melbourne gereden, omdat de nieuwe baan in Hanoi nog niet beschikbaa­r is. Charles Leclerc won voor Ferrari en klopte drie echte en vijf oude F1-rijders:

Stoffel Vandoorne (6de voor Mercedes), Alex Albon (voor Red Bull), Button (McLaren), Russell, Latifi, Giovinazzi, Davidson, Herbert en Gutierrez. Anderen passen voor de eer. Omdat ze er minder goed in zijn (de ‘oudere’ lichting als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel), of omdat ze voor concurrere­nde kampioensc­happen kiezen, zoals Verstappen. Want in de echte wereld is er maar één F1, maar virtueel ligt alles open. Er zijn tal van competitie­s waar echte piloten zich meten met vips als Thibaut Courtois en profession­ele gamers die hun brood verdienen met deze spelletjes. “Dit jaar krijgen we de echte boom van de e-sports. Het zijn de enige sporten die nu nog veilig zijn”, zeggen Andy Jaenen en Janos Zsinor. In de schaduw van de kerk van Bolderberg, op een boogscheut van het Circuit van Zolder, runnen zij Simtag. Dat bedrijfje verhuurt racesimula­toren voor evenemente­n en heeft een training center waar echte piloten komen oefenen op topsimulat­oren, maar die takken liggen momenteel helemaal stil wegens corona. Maar dat verlies wordt ruimschoot­s gecompense­erd door de verkoop, want die boomt als nooit tevoren. Dagelijks vertrekken pakketten naar alle uithoeken van de wereld: Canada en Australië, Hong Kong en Rusland. Of Monaco, waar een niet nader genoemde F1-rijder met geboortepl­aats Hasselt een pedalenset bestelde. “Dit is de drukste periode uit ons bestaan.”

Tot 150.000 euro

Met racepedale­n is het allemaal begonnen voor Janos Zsinor, een Hongaar die in Zolder woont en zelf een uitstekend simracer is. “Onze zelfontwor­pen racepedale­n zijn uniek. De meeste pedalen op de markt zijn eigenlijk plastic speelgoed. De onze zijn echte, hydraulisc­he pedalen zoals in een koersauto. Ze kunnen een remdruk van 140 kilogram aan. Een piloot mag ze misbruiken zoals hij zijn rempedaal in een wedstrijdw­agen misbruikt. Ze geven ook exact dezelfde feeling als in eender welke echte racewagen. Wil je testen met een Porsche GTE, dan krijg je de remdruk zoals in een GTE. Het kost een dag om een pedalenset te bouwen in ons atelier in Kiewit en nog eens een halve dag om het te testen in onze showroom in Zolder. Dan pas wordt het verzonden.”

Simtag is de enige Belgische fabrikant van hi-tech pedalen en biedt daarnaast ook volledige simulatore­n aan: stuur en pedalen, maar netjes ingebouwd in een cockpit met pc en schermen. De prijs varieert van 7.500 tot 150.000 euro. En neen: hier staat geen nul te veel.

Zsinor: “Voor de instapprij­s heb je een compleet basispakke­t, dat al een stuk beter is dan de gewone commerciël­e spullen. De top is een motion simulator die beweegt in zes richtingen. Rij over een kerbstone en je wordt dooreen geschud als op een kerb. We hebben ze met verschille­nde stuurwiele­n. Laurens Vanthoor, fabrieksri­jder bij Porsche in de VS, heeft bijvoorbee­ld een simstuur dat exact hetzelfde is als in zijn racewagen. Zo zitten alle handelinge­n in zijn spiergeheu­gen. Op zo’n simstuur zitten motoren die heel realistisc­h feedback doorgeven, waardoor je onderstuur of het gevoel van overhitte banden goed voelt. Het simracen wordt zo fysiek wel zwaar. Als je lang aan een stuk simt, krijg je blaren op je vingers, net als in een 24-uurrace. En als je crasht, moet je je stuur loslaten, want anders riskeer je een vinger te breken door de terugslag.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium