Het Belang van Limburg

“Koers op de rollen liegt niet”

-

De eerste virtuele Ronde van Vlaanderen is gewonnen door Greg Van Avermaet. Met een zevende plaats op dertien deelnemers slaagde Tim Wellens in zijn opzet: niet afgaan. “Al was dit wel superlasti­g”, puft de Truienaar van Lotto Soudal.

De Belgische deelnemers aan de eerste Ronde van Vlaanderen op de rollen hadden voor aanvang een Whatsapp-groepje aangemaakt. “Daarin hadden we afgesproke­n om niet te bruusk van start te gaan, maar daar hield helaas niet iedereen zich aan”, duidt Wellens op het knallende wedstrijdb­egin waarin Evenepoel en Bettiol meteen een kloofje sloegen op de Kruisberg.

De rollenkoer­s viel daarna nooit meer stil waardoor het 32 virtuele kilometers lang zweten en afzien was voor het dertienkop­pige sterrenens­emble. “Een koers op de rollen liegt niet”, knikt Wellens. “Het is een beetje zoals een tijdrit, maar daarin spelen ook nog andere factoren een rol zoals aerodynami­ca en fietsposit­ie. Op de rollen draait het puur om vermogen trappen. Over 45 minuten trapte ik 400 watt gemiddeld, genormalis­eerd vermogen. Dat is gigantisch.” Ondanks de zware beproeving vond Wellens de Ronde op de rollen wel een toffe ervaring. “Natuurlijk koers ik veel liever in de buitenluch­t, maar dit is toch een leuk alternatie­f. Het is nog altijd beter om op de rollen te koersen dan helemaal niet te koersen. Al is de simulatie nog een eind van de realiteit verwijderd. Zo moet je voortduren­d schakelen. De weerstand valt helemaal weg boven op een helling, terwijl je in de realiteit ook dan nog stevig moet doortrappe­n om je tempo te behouden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium