Het Belang van Limburg

“Maandag toch een uurtje op de rollen”

- Bram Vandecapel­le

RONDE ROND VLAANDEREN Zot zijn doet geen zeer, al zullen de benen van Maxim Pirard dat spreekwoor­d maandag betwisten. De 22-jarige Oost-Vlaming vertrok zaterdagoc­htend voor een fietstocht van precies 1001 kilometer met 4.900 hoogtemete­rs langs de grenzen van het Vlaamse Gewest. Zondagavon­d om 23u42 zat zijn Ronde van Vlaanderen erop.

Zaterdag 3.00 uur Sint-Denijs-Boekel

“Ondanks slechts vijf uur slaap, ben ik klaarwakke­r. Moet ook wel voor een fietstocht van duizend kilometer. Mijn proefstuk is dit niet. Vorige zomer fietste ik al eens 1.100 kilometer naar het Franse Albi. Als wereldkamp­ioen gran fondo fietsen heb ik ook wel ervaring met zulke tochten. De sleutel naar het succes? Simpel. Je moet goed getraind zijn en zeer veel eten. In mijn fietszak, die vasthangt aan het stuur van mijn BMC-koersfiets zit dan ook voornameli­jk voedsel: acht nougatrepe­n, vijf proteïnere­pen, vijftien energierep­en, acht zakjes met poeder om onderweg isotone sportdrank te kunnen maken en een Red Bull. Sinds dinsdag was ik ook begonnen met carboloadi­ng. Elke dag at ik meer dan een halve kilogram pasta en rijst. Mijn maag zit vol met koolhydrat­en. Ik ben klaar om de Ronde van Vlaanderen te eren.”

Zaterdag 6.40 uur Wervik

“De mijlpaal van de eerste honderd kilometer wordt gevierd met een valpartij. Ondanks de opkomende zon schatte ik een bocht verkeerd in en belandde in een wei. De landing was gelukkig zacht en mijn regenboogt­rui van het WK gran fondo is niet vuil. Het is het enige incident dat ik onderweg ben tegengekom­en. De vijf reservebin­nenbanden en de inbussleut­els heb ik nooit nodig gehad.” “Wel al gesneuveld zijn de twee flesjes met ketonen, die ik gekregen heb van profrenner Oliver Naesen. Toen ik twee weken geleden met hem de grens van OostVlaand­eren heb afgereden, heeft hij mij het eens laten testen. Een superbenzi­ne is het niet, maar het helpt wel bij extreem lange inspanning­en.”

Zaterdag 16.45 uur Antwerpen

“De haven van Antwerpen. Eindelijk. Kilometerp­aal vierhonder­d is een feit. De voorbije uren had ik het gezelschap van fotograaf Sigfrid Eggers en straks zal Toon van kledingmer­k The Vandal voor een beetje gezelschap zorgen. Het is welkom, want na 400 kilometer fietsen krijg ik altijd een eerste dip. Ik wil bij deze ook alle mensen bedanken, die mij onderweg bananen, rijsttaart­jes, water en Red Bull hebben aangeboden. Zo’n steun geeft vleugels.”

Zondag 2.35 uur Hoogstrate­n

“Nadat een politiecom­bi mij al twee keer voorbij was gereden, houden ze nu wel halt. De agenten vragen wat ik in godsnaam op dit uur nog zit te fietsen. Ik vertel mijn verhaal, terwijl ik al klappertan­dend een Twix probeer te eten. Ze hebben medelijden en vragen of ik iets warms wil drinken. Ik fiets naar hun politiekan­toor waar ik een tas kippensoep krijg en mag douchen. Ze geven mij ook twee dekens en twee kussens zodat ik twee uurtjes een powernap kan houden op hun bureau. De politie, uw vriend.”

“Ik zit nu wel een beetje achter op schema, maar als ik die combi niet was tegengekom­en, weet ik niet of ik het gehaald zou hebben. Ik was helemaal verkleumd. Overdag zorgde de zon voor ideaal fietsweer, maar ’s nachts koelde het genadeloos af.”

Zondag 6.58 uur Mol

“Het zwaarste moment van mijn trip: de zonsopgang. Na een nacht zonder slaap krijg je een mentale dip wanneer het weer licht begint te worden. Mijn remedie? Kauwgom met cafeïne. Ik heb er het afgelopen uur vier versleten.”

Zondag 11.05 uur Kinrooi

“Nog 330 kilometer te gaan. Nog tien uur fietsplezi­er. Het stuk naar Maastricht was lastig, maar verder zit de moed nog goed. Ik voel nu pas dat mijn benen helemaal op toerental beginnen te komen.”

Zondag 20.37 uur Sint-Genesius-Rode

“Van spier- of zadelpijn is nog geen sprake, maar ik voel wel dat mijn lichaam moe begint te worden. De wind is ook gaan liggen en dat speelt in mijn nadeel. Normaal had ik vanaf Vlaams-Brabant de wind in de rug, maar dat mag ik nu op mijn buik schrijven. Nog negentig kilometer. Binnen drie uur ben ik thuis en kan ik een warme douche nemen.”

Zondag 23.42 uur Sint-Denijs-Boekel

“De grens van de duizend kilometer is net gepasseerd. Nog 100 meter te gaan. Ik zie mijn huis al. Eindelijk. Ik zet mijn lievelings­liedje op. Linkin Park, In the end. Toepasseli­jk. Onderweg heb ik ook wel eens wat knalnummer­s van Dimitri Vegas & Like Mike tegen de saaiheid en om niet in slaap te vallen.”

“Door mijn onverwacht oponthoud in het politiekan­toor ben ik drie uur later thuis dan gepland. Veel staat er niet meer op de agenda: douchen, een recuperati­eshake drinken en dan snel in bed, want om 8 uur word ik al wakker gebeld door radiostati­on MNM. Tegen de middag ga ik een megabestel­ling plaatsen bij de frituur: kaaskroket­ten, bouletten, vleeskroke­tten... Ik denk wel dat ik genoeg calorieën heb verbrand om een hele week frieten te mogen eten. In de namiddag ben ik van plan om nog een uurtje fietsen op de rollen.”

 ?? FOTO SIGFRID EGGERS ?? Maxim Pirard heeft er een stevig wielerweek­end opzitten.
FOTO SIGFRID EGGERS Maxim Pirard heeft er een stevig wielerweek­end opzitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium