Het Belang van Limburg

Brecht Wertelaers Brecht Wertelaers sluit carrière af met dertien trofeeën

- Ivo Kwanten

HANDBAL Met vijf keer goud in de BeNeleague, vier Belgische titels en evenveel eindzeges in de beker van België is handbalclu­b Bocholt zonder enige twijfel de succesrijk­ste Belgische handbalclu­b van het voorbije decennium. Die dertien trofeeën zijn stuk voor stuk hoogtepunt­en in de carrière van Brecht Wertelaers.

De bijna 30-jarige hoekspeler van Achilles Bocholt zette onlangs een punt achter zijn activiteit­en als tophandbal­ler. “Ik ga met vrienden nog wel af en toe een balletje gooien bij de derde ploeg van Bocholt, maar er zijn voor de familie en een profession­ele carrière als kinesist uitbouwen zijn nu de absolute prioriteit­en”, geeft Wertelaers aan, die zich zijn afscheid enigszins anders had voorgestel­d. “We kwalificee­rden ons voor de Final Four van de BeNeleague, waren geplaatst voor de finale van de beker van België en hadden uitzicht op een plaats in de Belgische titelfinal­e. Natuurlijk had ik die wedstrijde­n nog graag gespeeld en mijn palmares nog wat aangedikt, maar de coronacris­is besliste daar anders over.”

De carrière van Wertelaers duurde zo’n 25 jaar en in al die tijd kwam hij alleen maar voor Achilles Bocholt uit. “Dat zegt iets over hoe honkvast ik wel ben”, aldus Wertelaers. “Maar het zegt nog meer over de club. Het is allemaal begonnen met een paar gasten die op zondagnami­ddag wel een balletje wilden gooien. Nu zijn we een topclub in België, een begrip in de BeNeleague en een club met Europese pluimen op de hoed.”

Roggeman

Wertelaers zette in 2003 zijn eerste stappen in de A-ploeg van Bocholt. “En meteen mee voor de promotie van tweede naar eerste nationale gezorgd”, herinnert

Brecht Wertelaers Handballer Achilles Bocholt

Wertelaers zich. “Dat is trouwens de titel waar ik de beste en mooiste herinnerin­gen aan over hou. De grootste ontgoochel­ing kwam er in het seizoen 2009-2010 waar we in Kaulille net naast een eerste Belgische titel grepen. Het doelpunt van Koen Roggeman in de laatste seconde van de verlenging­en bleef lang door mijn hoofd spoken.”

Toptrainer­s

Op de vraag welke de beste trainer is die zijn pad gekruist heeft, blijft Wertelaers het antwoord schuldig. “Iedere trainer heeft zijn verhaal, van iedere trainer heb ik iets opgestoken. Korneel Douven heeft me veel bijgebrach­t bij de jeugd van Bocholt, Jos Schouterde­n deed dat op de topsportsc­hool, Gabri Rietbroek, Stan Backus en uiteraard Bart Lenders hebben me naar nationale en internatio­nale successen geleid. Stuk voor stuk toptrainer­s die me wisten te motiveren.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Brecht Wertelaers (in het groen) speelde nooit voor een andere club dan Bocholt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Brecht Wertelaers (in het groen) speelde nooit voor een andere club dan Bocholt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium