Het Belang van Limburg

Pastoor Vanherck verliest strijd tegen het coronaviru­s

-

Guske, zoals hij in Lanaken werd genoemd, was afkomstig van Berkenbos (Heusden-Zolder) waar hij in 1968 tot priester werd gewijd. Als jonge priester was hij o.m. proost van de KSA in Heusden. Niet veel later werd hij kapelaan van de parochie Meulenberg in Houthalen om nadien naar Hamont en vervolgens naar het Maasland te verhuizen. Hij werd pastoor in Eisden waar hij als goede herder wist om te gaan met de multi-culturele gemeenscha­p. Uiteindeli­jk belandde hij in 1986 in de parochie Sint-Lambertus in Neerharen. Nadien kreeg hij in Lanaken ook de parochies Sint-Jozef Smeermaas en Sint-Petrus Rekem onder zijn hoede.

Acht dagen geleden ging hij samen met collega-priester Jos Vanderlee nog voor in een misviering die - gezien het verbod op openbare diensten - door de Lokale Radio Lanaken rechtstree­ks werd uitgezonde­n en via de sociale media kon gevolgd worden. “Tijdens de homilie drukte pastoor Gust nog zijn bijzondere waardering uit voor iedereen die vol toewijding het leed van de coronacris­is draaglijke­r maakt”, zegt Gunther Aussems van LRL. “Dit is een zware slag voor Lanaken”, aldus burgemeest­er Marino Keulen. “Op zaterdag 11 april wordt pastoor Vanherck begraven in de parochieke­rk van Neerharen. Volgens de regels van het Nationaal Crisiscent­rum worden maximaal 15 personen, inclusief de mensen van het uitvaartce­ntrum toegelaten. De dienst wordt om 10.30 uur live uitgezonde­n via radio LRL zodat heel Lanaken het afscheid kan volgen. Na de coronacris­is wordt voor het grote publiek een rouwdienst gehouden.”

 ?? FOTO JOGE ?? Pastoor Gust Vanherck die vorige maandag in het ZOL-ziekenhuis in Genk werd opgenomen, heeft de strijd tegen het coronaviru­s verloren. De populaire pastoor werd eind februari 81. Hij wordt zaterdag in intieme kring begraven.
FOTO JOGE Pastoor Gust Vanherck die vorige maandag in het ZOL-ziekenhuis in Genk werd opgenomen, heeft de strijd tegen het coronaviru­s verloren. De populaire pastoor werd eind februari 81. Hij wordt zaterdag in intieme kring begraven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium