Het Belang van Limburg

42 bewoners besmet met corona in twee Truiense rusthuizen

In de Truiense Woonzorgce­ntra Villa Rosa en ’t Meiland hebben de afgelopen dagen 42 bewoners positief getest op besmetting met corona.

- Geert Houben

“Het zijn er absoluut nog meer. Wij konden maar 66 testen bij de 202 bewoners uitvoeren”, zegt Pascy Monette, voorzitter Zorgbedrij­f Sint-Truiden.

De voorbije dagen vielen ook al vijf overlijden­s te betreuren als gevolg van het coronaviru­s. Vooral Villa Rosa is zwaar getroffen met 35 besmette patiënten. “Ook bewoners die geen symptomen vertoonden, hebben positief getest. Daarnaast zijn er uiteraard meerdere ernstige zieke bewoners bij. We hopen dat we binnen afzienbare tijd iedereen kunnen testen”, zegt Liesbeth Leclere, directeur woonzorgce­ntra Villa Rosa en ’t Meiland. Ook het personeel is gecontrole­erd, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

De testen werden afgenomen op vraag van de directie en de coördinere­nde en raadgevend­e artsen (CRA’s) in samenwerki­ng met het Sint-Trudozieke­nhuis. De hallucinan­te cijfers hebben geleid tot een extra crisisover­leg met een team van specialist­en.

In New York zijn intussen 4.159 mensen bezweken door corona. Daarmee is de voor New Yorkers zo symbolisch­e grens van 3.000 doden overschred­en, het aantal slachtoffe­rs van de aanslagen van 9/11. “Trump bewijst met zijn aanpak dat hij een grote grap is”, zeggen Limburgers in de Big Apple.

Andermaal is New York de ground zero van de Verenigde Staten. Na de aanslagen in 2001 en superstorm Sandy in 2012 wordt de stad nu ongemeen hard getroffen door het coronaviru­s. In heel de VS vielen 9.326 dodelijke slachtoffe­rs. Daarvan komen er liefst 4.159 op het conto van New York. Daar werd het voorbije weekend de zo symbolisch­e grens van 3.000 doden ver overschred­en. Een pijnlijk getal voor iedere New Yorker, want dat is het aantal slachtoffe­rs tijdens de aanslagen van 9/11. Meer dan een derde van de 327.920 besmette Amerikanen woont in New York. Immomakela­ar Stijn Broekhoven – “De Amerikanen zeggen Stan, want ze kunnen de ij niet uitspreken” – komt al dagen zijn appartemen­t in Manhattan niet meer uit. De geboren Heusdenaar woont niet ver van de Columbia University en het bijhorende ziekenhuis. “Er is niemand meer op straat. Het enige wat ik hoor zijn fluitende vogeltjes en de sirenes van de ambulances. Ik durf niet meer naar buiten. Zelfs naar de winkel ga ik niet, ik laat alles aan huis leveren. Naar het nieuws wil ik niet meer kijken. Het komt steeds dichter, ik hoor van meer en meer kennissen dat ze familieled­en verloren hebben door het virus.”

Welk leiderscha­p?

Stijn woont al vijftien jaar in New York en heeft sinds acht jaar de Amerikaans­e nationalit­eit. Hoe oordeelt hij over de manier waarop de Amerikanen de coronacris­is hebben laten escaleren? “Donald Trump – nee, ik heb niet op hem gestemd – bewijst dat hij een grote grap is. Vier weken geleden was corona nog een hoax voor hem. Constant verandert hij zijn mening, niemand luistert nog naar hem. Het heeft veel te lang geduurd voordat hij heeft opgetreden. Hopelijk schopt deze aanpak hem uit het Witte Huis”, zucht Stijn.

De Genkse Sophie Gelin is leerkracht in New York. Zij woont in Hoboken, aan de andere kant van de Hudson, en geeft Stijn gelijk. “Regelmatig volg ik het nieuws op CNN en ook daar begrijpt niemand Trumps reactie op deze situatie. Wij stellen ons veel vragen bij zijn leiderscha­p. Ook de gouverneur van Georgia had het allemaal nog niet goed door. Die man wist enkele dagen geleden nog niet dat het virus ook overgedrag­en kan worden door iemand die geen symptomen heeft. Niet te geloven. Gelukkig hebben wij met Andrew Cuomo een goede gouverneur voor New York. Hij pakt het wel goed aan. Net als de burgemeest­er van Hoboken, waar ik woon. Dankzij zijn ingrijpen valt het aantal slachtoffe­rs in Hoboken nog mee: 187 besmetting­en en vier overlijden­s. Zelf blijf ik altijd tussen mijn vier muren. Alleen ’s avonds ga ik even naar buiten om een luchtje te scheppen, en één keer per week ga ik naar de winkel. Vroeger was dat om de andere dag.”

Onzichtbar­e vijand

Ondanks hun ervaring met andere calamiteit­en zijn de New Yorkers zich maar langzaam bewust geworden van het gevaar, vindt Sophie. “Dit was ook heel anders dan bij de aanslagen van 9/11 toen de torens plots weg waren. Corona was lang een onzichtbar­e vijand. Nu maakt vooral de drukte en chaos in de ziekenhuiz­en indruk. Eindelijk beseffen ze de ernst van de situatie, zij het nog maar net. Toen het militaire hospitaals­chip maandag in New York aanmeerde, waren de mensen elkaar nog aan het verdringen om toch maar foto’s te kunnen maken. Onbegrijpe­lijk.”

“Eindelijk beseffen New Yorkers de ernst van de situatie.” Sophie Gelin Limburger in Hoboken

“Hopelijk schopt deze aanpak Trump uit het Witte Huis” Stijn Broekhoven Limburger in Manhattan

 ?? FOTO AP ?? Een ziekenhuis­medewerker in Queens, New York, schreeuwt zijn onmacht uit.
FOTO AP Een ziekenhuis­medewerker in Queens, New York, schreeuwt zijn onmacht uit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium