Het Belang van Limburg

Rouches technisch werkloos, spelersvak­bond spreekt van “pestmaatre­gel”

-

Na Waasland-Beveren en Cercle Brugge zet ook Standard (een deel van) zijn spelers op technische werklooshe­id. Zowel uit politieke hoek als bij spelersvak­bond Sporta klinkt kritiek. “Dit lijkt meer op een pestmaatre­gel voor sommige spelers dan op een correct gebruik van tijdelijke werklooshe­id wegens corona”, zegt Stijn Boeykens namens Sporta.

Eerst enkele noodlijden­de clubs uit 1B. Vervolgens het met degradatie bedreigde WaaslandBe­veren. Eind vorige week Cercle Brugge. En nu ook Standard, als eerste club uit de G5. Weliswaar niet voor alle spelers, maar voor zij die het voorstel tot loonsvermi­ndering van de club naast zich neer hebben gelegd. Het systeem van technische werklooshe­id kan eenzijdig worden opgelegd door de werkgever en betekent dat spelers een uitkering ontvangen van 1.650 euro per maand. Volgens Standard gaat het om zeven spelers.

Dat maar een deel van de spelers op technische werklooshe­id wordt gezet, schiet bij spelersvak­bond Sporta in het verkeerde keelgat. “Voor ons is dat een oneigenlij­k gebruik van het systeem”, zegt Stijn Boeykens van Sporta. “Standard kan geen economisch­e redenen aanvoeren waarom sommige spelers wel en sommige niet meer kunnen voetballen. Bovendien wordt de werklooshe­id met terugwerke­nde kracht ingevoerd, tot 19 maart. Dat klopt niet, want spelers zijn tot vandaag gelijk behandeld geweest en moesten dezelfde trainingss­chema’s volgen. Wat Standard doet lijkt meer op een pestmaatre­gel voor sommige spelers die het liever kwijt dan rijk is.”

Standard zegt niet wie de zeven zijn, maar bevestigt wel dat er zowel vaste waarden als jongeren bij zijn. Ook ongewenste spelers als Orlando Sa of Luis Pedro Cavanda riskeren richting technische werklooshe­id geduwd te worden.

Cercle in financiële nood

Eerder kreeg ook Cercle Brugge kritiek omdat het voor bijna zijn volledige personeel, inclusief de spelers, technische werklooshe­id aanvroeg. Een opmerkelij­ke maatregel voor een club die eigendom is van AS Monaco, op zijn beurt gecontrole­erd door de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev.

“Toch zijn wij ook in financiële nood”, zegt Cercle-voorzitter Vincent Goemaere. “Onze Rus moet zich houden aan de regels van de financial fairplay en wij moeten Cercle als goede huisvaders beheren. Ook in Frankrijk is er veel financiële onzekerhei­d. De clubs wachten daar nog op vele miljoenen tv-geld.”

Cercle vroeg zijn spelers om maar liefst tachtig procent loon in te leveren. Dat zagen velen niet zitten, waarop de vereniging besloot om het hele personeel technisch werkloos te maken. “Ik ben een beetje ontgoochel­d in mijn spelers omdat we geen andere oplossing hebben kunnen onderhande­len”, zegt Goemaere. “Ik besef dat het geen populaire maatregel is, maar als we nu niets doen komt het voortbesta­an van onze club in gevaar. Niet alleen de spelers op het veld, maar ook het ondersteun­end personeel, onze vrijwillig­ers en onze jeugdspele­rs.”

Kritiek uit politieke hoek

Dat enkele goed betaalde voetballer­s nu vergoed worden met overheidsg­eld, lokt ook kritiek uit politieke hoek uit.

“Clubs mogen wat ons betreft van alle noodmaatre­gelen van de regering genieten om financieel het hoofd boven water te kunnen houden”, zegt CD&V-kamerlid Leen Dierick. “We begrijpen bijvoorbee­ld dat ze daarmee ondersteun­end personeel willen beschermen. Maar topspelers, die jarenlang amper bijdroegen aan de sociale zekerheid, op tijdelijke werklooshe­id zetten is in onze ogen niet correct.” De CD&V-kamerfract­ie wil de fiscale en sociale voordelen van voetballer­s herbekijke­n. Eerder lieten ook sp.a en N-VA weten dat ze het gunstregim­e voor het voetbal willen aanpakken. Net uit vrees miljoenen euro’s aan voordelen kwijt te raken, besliste de Pro League clubs af te raden het systeem van technische werklooshe­id te gebruiken voor spelers. Steeds meer clubs lijken daar nu hun voeten aan de vegen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Nu de Standard-spelers toch niet aan wedstrijde­n toekomen, kiest de club voor technische werklooshe­id. Volgens Standard gaat het slechts om zeven spelers.
FOTO BELGA Nu de Standard-spelers toch niet aan wedstrijde­n toekomen, kiest de club voor technische werklooshe­id. Volgens Standard gaat het slechts om zeven spelers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium