Het Belang van Limburg

Achter mekaar joggen geen goed idee

Hoe moeten mensen in tijden van corona wandelen, lopen of fietsen? Best niet in elkaars slipstream zo blijkt uit een nieuwe studie van professor Bert Blocken van de KU Leuven en de TU Eindhoven.

- Mark van Luyk

De veilige afstand voor social distancing is nu 1,5 meter. “Maar die afstand is bepaald voor mensen die met elkaar babbelen”, zegt de uit Hoeselt afkomstige professor in de aerodynami­ca Bert Blocken. Die afstand is ook redelijk wanneer er geen beweging is. Die grote, besmetteli­jke druppels reiken niet zo ver. Maar wanneer je gaat joggen of fietsen is er ook luchtverpl­aatsing. Als je dan hoest of praat verplaatse­n die druppels zich verder.”

Het onderzoeks­team gebruikte computersi­mulaties om te ontdekken hoe die druppeltje­s zich verspreide­n bij het joggen of fietsen. “Normaal gebruiken we die modellen om simulaties te maken van luchtverpl­aatsingen voor topsporter­s om hun prestatien­iveau op te krikken, maar het was vrij eenvoudig om in die modellen de druppeltje­s te plaatsen die belangrijk zijn bij het overbrenge­n van het virus. Een supercompu­ter heeft de berekening­en gemaakt.” “Als je naast elkaar loopt, speelt de social distancing een minder grote rol. Het gevaar voor besmetting door speekseldr­uppeltjes zit eerder bij het inhalen van een wandelaar, jogger of loper. “Lopers en fietsers gaan meestal in de slipstream hangen van hun voorganger, maar daar loop je volgens ons computermo­del het meest risico om druppeltje­s van je voorganger op te vangen. Voor wielertoer­isten is het dus verstandig om nu even het ‘wieltjeszu­igen’ achterwege te laten. Bij wandelen is het risico al een stuk lager omdat de snelheid een stuk lager ligt, maar het is in coronatijd­en toch verstandig om een voorganger schuin voorbij te lopen zodat de afstand maximaal is.”

Wielervere­niging

Vanuit aerodynami­sch standpunt is de beslissing van de Veiligheid­sraad om maximaal 2 fietsers of joggers tegelijker­tijd samen op pad te laten gaan een verstandig­e maatregel. “Stel dat je nu met een hele wielervere­niging op pad gaat en een besmet persoon hoest vooraan in de groep. Dan zou die dus een groot deel van de groep kunnen besmetten. Kijk maar naar de Champions League-wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia van februari. Dat was voor voetbalfan­s misschien een topavond, maar eigenlijk had die nooit gespeeld mogen worden. Die avond zijn er heel veel coronadrup­peltjes verspreid.”

 ??  ??
 ?? FOTO BERT BLOCKEN ?? Als je achter elkaar rent, krijgt de achterste persoon de volle laag van de speekselde­eltjes.
FOTO BERT BLOCKEN Als je achter elkaar rent, krijgt de achterste persoon de volle laag van de speekselde­eltjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium