Het Belang van Limburg

Wegenwerke­rs krijgen meldpunt voor corona-overtredin­gen

De sector en Vlaams mobiliteit­sminister Peeters (Open Vld) willen de wegenwerke­n in Vlaanderen hervatten. Een meldpunt moet de coronarege­ls doen respectere­n.

- Timmie van Diepen

Door het coronaviru­s zijn ook de wegen- en waterbouww­erken in Vlaanderen grotendeel­s stilgevall­en, maar volgens Vlaams mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) is deze rustige periode net het uitgelezen moment om werken uit te voeren. Maandag tekende ze een memorandum met de sector om de meer dan 300 werven zo snel mogelijk opnieuw op te starten.

Om ervoor te zorgen dat de maatregele­n rond social distancing ook hier worden nageleefd, komt er een meldpunt voor werknemers van wegen- en waterbouwo­nderneming­en. Als hun bedrijf de regels niet respecteer­t, kunnen ze dat melden bij de Vlaamse overheid. De bedrijven zullen dan op hun fout worden gewezen. Het gaat niet alleen om afstand houden tijdens het werk zelf, maar ook om het woon-werkverkee­r. Arbeiders samen in busjes vervoeren naar werven kan niet meer. Minister Peeters voorziet daarom een financiële tussenkoms­t voor de bedrijven in het woon-werkverkee­r.

Door de maatregele­n rond het coronaviru­s waren ook de wegenen waterbouww­erken in Vlaanderen grotendeel­s stilgevall­en. Van de ruim 300 werven werd meer dan de helft stopgezet, terwijl nieuwe werven werden uitgesteld. De sector heeft niet alleen te lijden onder de strenge veiligheid­sregels, buitenland­se arbeiders zijn vaak ook naar huis of kunnen niet naar ons land. Op dit moment is daardoor minder dan de helft van de bedrijven in de sector aan de slag, terwijl er nochtans net weinig verkeer is en de situatie op het terrein zich leent om grote werken uit te voeren.

Vakbonden

Minister Peeters drong er bij de bedrijven dan ook op aan om zoveel mogelijk aan het werk te blijven, rekening houdend met de regels rond social distancing. “Mobiliteit is het beleidsdom­ein bij uitstek waar veel investerin­gen plaatsvind­en. Zeker in deze periode waar er weinig verkeer is, kunnen dergelijke werken veilig uitgevoerd worden. Er ligt zoveel werk op tafel dat uitstel absoluut niet wenselijk is”, zegt Peeters.

Die vraag resulteerd­e gisteren in een memorandum, waarin de federaties van wegen- en waterbouwb­edrijven zich engageren om opnieuw op een veilige manier aan de slag te gaan. De vakbonden tekenden het document niet. “We hebben vrijdag laten weten dat we willen wachten op de federale regels voor de hele bouwsector”, zegt Gianni De Vlaminck, gewestelij­k secretaris bij de Algemene Centrale van het ABVV. “Daarover wordt deze week meer duidelijkh­eid verwacht en de regio’s kunnen daarop dan verder bouwen.” De vakbonden zullen hun leden niet afraden om te gaan werken, maar raden hen wel aan om thuis te blijven als de regels rond social distancing niet worden gerespecte­erd.

Busjes

Een van de probleempu­nten zou kunnen zijn dat werknemers nog altijd met busjes van en naar de werven worden vervoerd. Door de regels rond social distancing is dat nu verboden. Minister Peeters installeer­t daarom een meldpunt waar werknemers van bouwondern­emingen kunnen melden als de coronarege­ls niet worden nageleefd. Tegelijk krijgen bedrijven een tussenkoms­t in de meerkosten van het woon-werkverkee­r. Aannemers die de werven niet volgens de afgesproke­n termijn afkrijgen door de coronamaat­regelen, zullen ook geen vertraging­sboete moeten betalen en ze kunnen ook voorschott­en krijgen op de betaling. Peeters: “We hopen zo de aanbestedi­ngskalende­r aan te houden, de economisch­e impact voor de bedrijven te temperen en financiële problemen te voorkomen.”

Limburgse werven

Ook in Limburg zal er deze week dus opnieuw meer activiteit zijn op werven. “De vorige weken werd er nog maar aan twee werven gewerkt: de Herkenrode­singel (grote ring) in Hasselt was bijna klaar en werd afgewerkt, en ook aan de kleine ring in Hasselt (ter hoogte van de Kanaalkom) werd doorgewerk­t”, zegt Sep Vandijck, woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg. “Deze week zullen de werken worden hervat in Tessenderl­o (vernieuwin­g van bushalte aan cc Het Loo) en Lummen (heraanleg Ringlaan). In Bree wordt bekeken hoe de werken aan de Maaseikerb­aan kunnen herstarten.” De grootste Limburgse werf (grote ring Hasselt ter hoogte van Plopsaland, waar een bus/tramtunnel wordt gebouwd) ligt nog altijd stil. “Een hervatting wordt bekeken, maar zekerheid is er nog niet”, zegt Vandijck. “Een werf helemaal herstarten, is niet evident. Het is een keten van aannemers en onderaanne­mers, waarbij elke schakel opnieuw moet opstarten om volledig aan de slag te kunnen. Dat er nu minder verkeer is, maakt dit een ideale situatie, maar ook voor ons blijft de veiligheid essentieel.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De grootste Limburgse werf, aan de grote ring in Hasselt ter hoogte van Plopsaland, ligt tot nader order nog altijd stil.
FOTO SVEN DILLEN De grootste Limburgse werf, aan de grote ring in Hasselt ter hoogte van Plopsaland, ligt tot nader order nog altijd stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium