Het Belang van Limburg

Aangepaste richtlijne­n zorgen opnieuw voor verwarring

- Matthias Verbergt

Jonge gezinnen en ouderen mogen voortaan met de wagen naar het park. Maar hebben die richtlijne­n wel enige juridische waarde?

Het nationaal crisiscent­rum werkte gisteren de richtlijne­n bij die de lokale politiezon­es en de bevolking duidelijk maken hoe de maatregele­n tegen de verspreidi­ng van het coronaviru­s begrepen moeten worden. Een gezin met minstens één kind jonger dan zes mag voortaan de auto nemen voor een uitstap naar het bos, of andere recreatiev­e activiteit­en. Dat geldt ook voor personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen.

Die uitzonderi­ng komt tegemoet aan gezinnen die geen groen nabij hun woning hebben. “Maar iedereen moet in de eigen buurt blijven”, zegt Yves Stevens, woordvoerd­er van het crisiscent­rum. “Een daguitstap naar de zee of de Ardennen is een niet-essentiële verplaatsi­ng en blijft verboden.” Tot nu toe was enkel wandelen, fietsen en joggen toegestaan als uitzonderi­ng op essentiële verplaatsi­ngen. Nu mag de activiteit met alle ‘voortbeweg­ingstoeste­llen’ zonder motor, zoals rolschaats­en, steps of skateboard­s. Wel is de buitenacti­viteit enkel toegestaan ‘voor de noodzakeli­jke duur om ze uit te oefenen’. Iedereen, behalve wie slecht ter been is, moet ‘permanent in beweging’ zijn. Het is verboden in parken te zitten, te zonnebaden, een boek te lezen op een bank of erop uit te rusten. “Lopers doseren maar beter hun krachten”, zegt Stevens. Ook basketball­en, voetballen of tennissen is verboden, zegt het crisiscent­rum, zelfs met de nodige afstand.

Met de richtlijne­n, die al aan hun achtste versie toe zijn, wil de overheid meer duidelijkh­eid creëren, maar bekomt ze mogelijk het omgekeerde. Zelfs bij de regeringsp­artijen klinkt dissonanti­e. “Er is geen verbod om op een bank te zitten”, schreef Gwendolyn Rutten gisteren op Twitter. Het kwam tot een discussie met het officiële account van oppositiep­artij N-VA.

Eerder gisteren had Antwerps burgemeest­er en N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd dat zijn stad mensen op een bank niet beboet. “Draconisch handhaven heeft in de stedelijke context van Antwerpen geen zin”, zei De Wever op Radio 1. Hij verweet de regering onduidelij­kheid. In andere politiezon­es moesten bankzitter­s het afgelopen weekend dan weer wel 250 euro ophoesten. In sommige gemeenten zijn zitbanken zelfs ontoeganke­lijk. Ook bij politiezon­es klinkt gemor over de ambiguïtei­t.

‘Hallucinan­t’

Daarbij komt de vraag naar de betekenis van de richtlijne­n van het crisiscent­rum. “Die hebben op zich geen enkele juridische waarde”, zegt jurist Jogchum Vrielink (Université Saint-Louis). Het enige document op basis waarvan de politie boetes kan uitschrijv­en, is het ministerie­el besluit (mb) met de coronamaat­regelen.

Dat is veel minder gedetaille­erd. Het verbiedt samenschol­ingen en niet-essentiële verplaatsi­ngen, maar laat fysieke activiteit­en - alleen of met het gezin en/of eenzelfde vriend - toe, zonder beperkinge­n. Zo gaat de richtlijn van het crisiscent­rum dat een individuel­e basketter strafbaar is, in tegen het mb. Verschille­nde parketten lieten al verstaan enkel te zullen vervolgen op basis van het mb, en niet op basis van de richtlijne­n. “Deze situatie is onbegrijpe­lijk en hallucinan­t”, zegt Vrielink. “Het lijkt me sterk dat een rechter een boete voor een solo-basketter goedkeurt. Het is logisch dat door de urgentie de regels initieel niet perfect opgesteld waren. Maar intussen zijn we weken verder. Het mb moet verduideli­jkt worden. De burgers - en de politie - hebben recht op duidelijke regels waarop ze hun gedrag kunnen afstemmen.”

“De burgers - en de politie - hebben recht op duidelijke regels waarop ze hun gedrag kunnen afstemmen”

Jogchum Vrielink

Professor UCLouvain

 ?? FOTO ISOPIX ?? Met de richtlijne­n, die al aan hun achtste versie toe zijn, wil de overheid meer duidelijkh­eid creëren, maar bekomt ze mogelijk het omgekeerde.
FOTO ISOPIX Met de richtlijne­n, die al aan hun achtste versie toe zijn, wil de overheid meer duidelijkh­eid creëren, maar bekomt ze mogelijk het omgekeerde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium