Het Belang van Limburg

20 procent slachtoffe­rs van corona sterven in een woonzorgce­ntrum

- Liliana Casagrande, Philip Pergens en Dirk Jacobs

Het coronaviru­s slaat hard toe in de woonzorgce­ntra. In Het Park in Neeroetere­n zijn al vier doden geteld, in Hoge Vijf (Hasselt) al tien in twee weken tijd. Vanaf vandaag worden er ook aparte cijfers bekendgema­akt over het aantal overlijden­s in de rusthuizen.

Het was weken geleden al voorspeld, maar nu zijn er ook de feiten: de woonzorgce­ntra zitten in de problemen. Het virus verspreidt zich snel bij ouderen: zo’n 20 procent van de overledene­n als gevolg van corona, zijn mensen die buiten een ziekenhuis zijn gestorven, zo werd maandag bekendgema­akt. Daarbij wordt dus vooral naar de woonzorgce­ntra gekeken. Vanaf vandaag worden de cijfers ook apart opgelijst tijdens de dagelijkse persconfer­entie van de federale overheid. De woonzorgce­ntra geven al een paar weken informatie over besmetting­en en overlijden­s door aan het Agentschap Zorg en Gezondheid, maar dat systeem bleek tot nu toe niet waterdicht. Intussen is die registrati­e dus blijkbaar al verbeterd. Ook in niet-coronatijd­en vallen er veel slachtoffe­rs in de woonzorgce­ntra: in een jaar tijd sterft maar liefst 35 procent van de rusthuisbe­woners.

Uit een rondvraag van onze redactie bij de Limburgse woonzorgce­ntra blijkt dat er nog een pak directeurs zijn die hier niets over kwijt willen, vooral commerciël­e rusthuizen zijn zuinig met uitleg. De woonzorgce­ntra die in handen zijn van gemeenten of van niet-commerciël­e instelling­en zijn daar meestal wel transparan­t over. Zo zegt Villa Rosa uit SintTruide­n dat ze negen coronadode­n betreuren in veertien dagen tijd, bij de Hoge Vijf in Hasselt zijn er dat in diezelfde periode zelfs al tien, weliswaar verspreid over twee campussen, in Katarinada­l in Hasselt zes.

In Het Park in Neeroetere­n (Maaseik), dat deel uitmaakt van Integro, zijn in een week tijd zes bewoners gestorven, waarvan vier aan corona. “Twee zijn met zekerheid geveld door Covid-19, twee anderen vertoonden de symptomen”, zegt Integro-directeur Roel Eerlingen.

Een op de drie

In Het Park wonen 86 senioren, waarvan 29 mogelijk besmet zijn.

Dat is één op de drie. “Het merendeel vertoont voornameli­jk milde symptomen, maar er zijn ook een drietal bewoners die er ernstig aan toe zijn”, zegt Eerlingen. “Ons personeel heeft onmiddelli­jk alle noodzakeli­jke maatregele­n getroffen. Maar het is niet gemakkelij­k, zeker niet voor bewoners die kampen met dementie.” De besmetting­en verschille­n erg van rusthuis tot rusthuis. “Van de 870 bewoners uit onze groep zijn er tot nu toe een vijftigtal besmet. Naast Neeroetere­n, is ook ons woonzorgce­ntrum in Alken zwaar getroffen, terwijl we in Overpelt en Neerpelt geen besmetting hebben.”

Burgemeest­er van Maaseik Johan Tollenaere (Open Vld) uitte in het weekend zijn bezorgdhei­d nadat ongeruste familieled­en van rusthuisbe­woners, maar ook personeel van het woonzorgce­ntrum hem hadden gecontacte­erd. “De eerste signalen kregen we vorige week, maar intussen is de situatie verergerd. Neeroetere­n is hard getroffen. Voorts blijkt er een tekort aan beschermen­d materiaal. We hebben dus zelf een oproep gelanceerd om zoveel mogelijk beschermpa­kkenen schorten te pakken te krijgen”. Eerlingen hamert op massaal testen en liefst zo snel mogelijk.

Maar het probleem is dat die testen voorlopig beperkt zijn. Vanaf vandaag zijn er voor de Vlaamse woonzorgce­ntra 11.000 tests beschikbaa­r. Maar aangezien er 80.000 mensen in de rusthuizen verblijven en er ook nog eens ongeveer 50.000 personeels­leden in die sector aan de slag zijn, zal maar één persoon op 10 kunnen getest worden. “Die 11.000 testen zijn eigenlijk een soort van test van de test”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Daarmee willen we bekijken of de labo’s dit aankunnen. Als dat lukt, dan zal er ook permanent getest kunnen worden op Covid19.”

Post-coronatijd­perk

Eerlingen kan intussen ook de eerste conclusies trekken voor het post-coronatijd­perk. “Woonzorgce­ntra moeten zich op grotere schaal organisere­n. Wij hebben het geluk dat we een groep zijn en dat we daardoor zelf op zoek konden gaan naar mondmasker­s. Die hebben we in China gekocht, met hulp van JBC en ook van een andere ondernemer. Zo zijn we ook aan de FFP2-maskers geraakt, want daarvan hebben we er van de overheid geen enkele gekregen.” De sector vraagt al langer om meer “handen aan het bed”, dat is nu niet anders. Alleen is er nu nog meer werk. “Onze medewerker­s steken nu ook veel tijd in de sociale contacten tussen bewoners en familie. Bezoek achter glas of via sociale media, ook dat vraagt tijd.”

Een andere vraag die vaak terugkeert, gaat over het personeel. “In die centra zijn weinig bachelors verpleegku­nde aan de slag”, zegt Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van het netwerk van zorginstel­lingen Zorgnet-Icuro. “Die trekken liever naar een ziekenhuis, ook al omdat de werkdruk in de woonzorgce­ntra hoog is. Daar moeten we in de toekomst lessen uit trekken.” Dus is het gros van de zorg in handen van zorgkundig­en. “We kunnen toch niet allemaal verpleegku­ndigen inzetten, want die zijn er gewoonweg niet”, zegt Johan Abrahams, directeur van onder meer woonzorgce­ntrum Sint-Elisabeth in Hasselt, Sint-Franciscus in Tongeren en Eyckendael in Riemst. De woordvoerd­er van Vlaams minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) wijst naar het aantal vacatures. “Momenteel zijn er 2.000 vacatures in de ouderenzor­g niet ingevuld. En over een aantal jaren zijn er nog eens 2.000 extra personeels­leden nodig.” In sommige woonzorgce­ntra zijn er veel personeels­leden ziek waardoor de anderen nog meer onder druk staan, maar ook dat varieert. “In mijn centra ligt het ziekteverz­uim zelfs lager dan anders”, zegt Abrahams. “Waar ik me nu zorgen om maak, zijn onze kleinschal­ige woonvormen waar ze met zeven mensen samenleven. Als je een woonkamer deelt, is het moeilijk om mensen te isoleren. Daarom zouden we graag over testen beschikken die de immuniteit meten, zo kan je mensen die immuun zijn samen zetten.”

“In woonzorgce­ntra zijn weinig bachelors verpleegku­nde aan de slag. Die trekken liever naar een ziekenhuis. Daar moeten we in de toekomst lessen uit trekken”

Margot Cloet gedelegeer­d bestuurder Zorgnet-Icuro

 ?? FOTO PHILLIP PERGENS ?? In Het Park in Neeroetere­n, dat deel uitmaakt van Integro, zijn in een week tijd zes bewoners gestorven, waarvan vier aan corona.
FOTO PHILLIP PERGENS In Het Park in Neeroetere­n, dat deel uitmaakt van Integro, zijn in een week tijd zes bewoners gestorven, waarvan vier aan corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium