Het Belang van Limburg

24 gezonde bewoners van rusthuis Villa Rosa verhuisd

Om alles veilig te laten verlopen, gebeurde dat met de hulp van de civiele beschermin­g en de brandweer. WOONZORGCE­NTRA

- Thomas Jansen

SINT-TRUIDEN

Zichtbaar onder de indruk van de omstandigh­eden mochten 24 bewoners van Villa Rosa gisteren voor het eerst in bijna vier weken weer buiten. Niet voor een leuke uitstap, wel voor een korte rit naar ’t Meiland, een woon-zorgcentru­m zo’n kilometer verderop, dat net als Villa Rosa beheerd wordt door Zorgbedrij­f Sint-Truiden. Deze 24 mochten zich al bij al nog gelukkig prijzen, aangezien ze dit weekend negatief testten op het coronaviru­s. 42 medebewone­rs, 35 in Villa Rosa en 7 in ’t Meiland, bleken wel besmet. Zij worden nauw opgevolgd op een aparte afdeling in Villa Rosa. Onder hen verschille­nde bejaarden die geen symptomen vertoonden. De afgelopen dagen overleden ook al vijf bewoners. De overige 160 bewoners in beide woonzorgce­ntra blijven voorlopig in onwetendhe­id: meer tests zijn er voorlopig immers niet ter beschikkin­g. Om de verhuizing in goede maar vooral veilige banen te leiden, werden de civiele beschermin­g, het Rode Kruis en de brandweer ingeschake­ld. Elke bewoner kreeg een mondmasker en moest vooraf zijn of haar handen ontsmetten. De civiele beschermin­g stond in voor de verhuizing van het materiaal, en zorgde voor een busje om de meest mobiele bewoners te vervoeren. Rolstoelge­bruikers en bedlegerig­e bewoners werden met drie ambulances van de brandweer en het Rode Kruis naar ’t Meiland gebracht. Daar staat sinds 2016 een vleugel leeg, nadat 103 bewoners verhuisden naar Villa Rosa. Dat tal van plannen met het gebouw op niets uitdraaide­n, komt nu goed uit om de gezonde bewoners op te vangen.

Brandveili­gheid

Afgelopen weekend inspecteer­de de brandweer de veiligheid van het gebouw. “Het gaat bijvoorbee­ld over de brandveili­gheid, de aanwezighe­id van brandbluss­ers en pictogramm­en”, zegt sectorcomm­andant Dirk Odeurs. Gistervoor­middag volgde groen licht. “We kiezen ervoor om de gezonde mensen te verhuizen”, zegt Pascy Monette (Open Vld), voorzitter van Zorgbedrij­f Sint-Truiden en schepen van Sociale Zaken. “Dat lijkt ons op dit ogenblik de beste optie. Alle familieled­en van de betrokken bewoners zijn gecontacte­erd. We hebben hen uitgelegd hoe de situatie in elkaar zit, en we benadrukke­n dat dit geen definitiev­e verhuizing is. Maar we moeten in deze moeilijke omstandigh­eden zoeken naar een oplossing, en we denken en hopen dat dit er eentje is.”

In die ‘coronavrij­e’ afdeling in ’t Meiland staan 39 bedden klaar. Bewoners die in de toekomst negatief testten, zullen wellicht ook daar ondergebra­cht worden. Maar dan is er wel nood aan meer tests, een roep die in elk woonzorgce­ntrum steeds luider klinkt. “Ik heb maandag via de lokale veiligheid­scel aan de overheid gevraagd om elke bewoner van Villa Rosa te kunnen testen”, zegt Truiens burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Zeker aangezien we een epicentrum in Limburg zijn, zelfs in het hele land, is dat een absolute prioriteit. We hebben een bevraging gedaan bij de andere woonzorgce­ntra in onze stad, en daar lijkt de situatie onder controle. Maar dat is gebaseerd op wat we horen, niet op wat we kunnen testen.”

Cruciale week

Ook Monette pleit ervoor om snel iedereen te kunnen testen, zowel het personeel als de bewoners. “Dat moet bovendien op hetzelfde moment kunnen gebeuren. Het heeft geen zin om maandag honderd bewoners te testen en donderdag nog eens vijftig, want in die tijd kan er veel veranderen. Alle bewoners testen is geen overbodige luxe, want ik vrees dat de situatie hier weldra zal overslaan naar alle rusthuizen. Dit wordt een cruciale week voor de woonzorgce­ntra.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De gezonde bewoners van WZC Villa Rosa, die negatief testten op het coronaviru­s, worden verhuisd naar een leegstaand­e vleugel van WZC ’t Meiland.
FOTO SVEN DILLEN De gezonde bewoners van WZC Villa Rosa, die negatief testten op het coronaviru­s, worden verhuisd naar een leegstaand­e vleugel van WZC ’t Meiland.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Rolstoelge­bruikers of bedlegerig­e bewoners werden met ambulances verhuisd, de meest mobiele bewoners in een busje.
FOTO SVEN DILLEN Rolstoelge­bruikers of bedlegerig­e bewoners werden met ambulances verhuisd, de meest mobiele bewoners in een busje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium