Het Belang van Limburg

Druk op intensieve zorgen in Limburgse ziekenhuiz­en neemt af

- Koen Snoekx

Hoewel het aantal coronapati­ënten in de Limburgse ziekenhuiz­en toeneemt, neemt de druk op de intensieve zorgen af. In de twee grootste ziekenhuiz­en, Jessa in Hasselt en ZOL in Genk, is het aantal intensieve coronapati­ënten op twee dagen zelfs met tien afgenomen.

Het coronaviru­s blijft slachtoffe­rs maken in ons land. Het dodenaanta­l steeg gisteren, met 185 nieuwe overlijden­s tot 1.632. “80 procent van deze overlijden­s zijn in onze ziekenhuiz­en te betreuren”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “De overige 20 procent zijn mensen die in de woonzorgce­ntra of in een thuissitua­tie zijn gestorven. Het gaat vaak om heel fragiele mensen, van wie we het vermoeden hebben dat ze het coronaviru­s dragen, al hebben we hierover niet altijd een bevestigin­g van het labo. Het feit dat we deze mensen toch opnemen in onze statistiek­en, verklaart voor een stuk waarom het aantal overlijden­s in ons land zo hoog ligt en België ongeveer evenveel doden telt als bijvoorbee­ld Duitsland, dat nochtans vele malen groter is.” In Limburg staat de dodenbalan­s, met 13 nieuwe overlijden­s, op 174. In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis stierven opnieuw vijf coronapati­ënten, wat het totaal op 46 doden brengt. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt blijft met 51 corona-overlijden­s het zwaarst getroffen. In het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder stierven al 25 coronapati­ënten, in het ZOL in Genk 17, in het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 12, in het Mariazieke­nhuis in Pelt waren er dat - tot donderdag - ook 12 en het AZ Vesalius in Tongeren telt 11 corona-overlijden­s.

Minder intensieve patiënten

Op dit moment liggen er 5.840 coronapati­ënten in de Belgische ziekenhuiz­en, een stijging van 420. Van die 5.840 patiënten verblijven er 1.257 op intensieve zorgen, dat zijn er vier minder dan de dag voordien. “We zien een lichte daling van het aantal nieuwe hospitalis­aties en het aantal patiënten op intensieve zorgen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Mogelijk hebben we hier te maken met een weekendeff­ect, waarbij nog niet alle cijfers ons bereikt hebben. Het is dus nog te vroeg om te spreken van een échte daling.” In Limburg neemt het aantal coronapati­ënten in de ziekenhuiz­en toe, al is er ook in onze provincie sprake van een daling van het aantal patiënten op intensieve zorgen. In de twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en - Jessa in Hasselt en ZOL in Genk - is het aantal coronapati­ënten op intensieve zorgen op twee dagen tijd gedaald met tien patiënten, van 77 naar 67. “In het ZOL daalt het aantal intensieve patiënten al voor de derde dag op rij, van 38 naar 31”, zegt woordvoerd­er Jurgen Ritzen. Met 31 coronapati­ënten voor 43 intensive care-bedden neemt de druk op de intensieve daar dus opnieuw een beetje af. In het Jessa in Hasselt waren gisteren 36 van de 41 bedden voor coronapati­ënten op de intensieve afdeling bezet, dus ook daar is er opnieuw een beetje marge. Het totale aantal ontslagen Limburgse patiënten liep met zeven nieuwe patiënten gisteren op tot 382.

3 op 1.000 besmet

In ons land zijn nu ruim 20.000 mensen met zekerheid besmet met het coronaviru­s. In Limburg testten opnieuw 178 mensen positief, waarmee het totale aantal bevestigde besmetting­en in onze provincie op 2.607 komt. Dat wil zeggen dat op dit moment 30 op 10.000 - oftewel 3 op 1.000 - Limburgers met zekerheid het coronaviru­s dragen. Al ligt dat aantal nog een stuk hoger omdat niet iedereen met lichte symptomen ook op het virus getest wordt. Limburg blijft daarmee met stip de zwaarst getroffen provincie. Na Limburg slaat het coronaviru­s het hardst toe in Vlaams-Brabant (20 op 10.000 inwoners besmet), gevolgd door West-Vlaanderen (19 op 10.000), Oost-Vlaanderen (16 op 10.000) en Antwerpen (15 op 10.000).

“20 procent van de mensen stierf in de woonzorgce­ntra of in een thuissitua­tie. Het gaat vaak om heel fragiele mensen, van wie we vermoeden dat ze het coronaviru­s dragen ”

Viroloog Steven Van Gucht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium