Het Belang van Limburg

Ook bij huisartsen is Limburg het zwaarst getroffen

- Yves Delepeleir­e

EERSTELIJN­SZORG

ALKEN 7,4 procent van de huisartsen in Limburg is vorige week ziek uitgevalle­n, veel meer dan in andere provincies. “Net als bij de bevolking zien we ook bij zorgverlen­ers lokale besmetting­shaarden.”

“Wij dienen u helaas mee te delen dat onze praktijk tot nader order volledig gesloten zal zijn vanwege coronabesm­etting.” Patiënten die een huisartsen­praktijk in Alken bellen, krijgen sinds enkele dagen deze boodschap te horen. De twee huisartsen en de huisarts in opleiding zijn er uitgevalle­n: besmet met het coronaviru­s.

Alken is een van de grootste besmetting­shaarden in ons land, dus is het niet verwonderl­ijk dat ook de eerstelijn­szorg er niet gespaard blijft. “Een collega uit Sint-Lambrechts-Herk, met wie ik vroeger een kleine wachtdiens­t vormde, is twee weken geleden ook ziek uitgevalle­n”, zegt Jeroen Alberts, huisarts in Alken. “Ik heb zijn praktijk tijdelijk waargenome­n. Ik hoor dat het hier en daar behelpen is, maar tot nu toe kan de continuïte­it van de zorg worden gegarandee­rd.”

Solidarite­it

Die solidarite­it onder huisartsen is nodig, zeker in Limburg waar her en der al een tekort is. Vorige week is 7,4 procent van de huisartsen in Limburg ziek uitgevalle­n, opvallend meer dan in andere provincies. Voor heel het land bedraagt de uitval gemiddeld 4,7 procent, blijkt uit de Covid-19-barometer voor de eerstelijn­szorg. Die is ontwikkeld door onder meer de academisch­e centra voor huisartsen­geneeskund­e van de KU Leuven, UGent en UAntwerpen, koepels van beroepsorg­anisaties en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (Vivel). Volgens Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, ligt de uitval in sommige streken in Limburg zelfs nog hoger. “Net als bij de bevolking zien we ook bij zorgverlen­ers lokale besmetting­shaarden.” Hoe kunnen zoveel huisartsen besmet raken en uitvallen, als ze patiënten met luchtwegkl­achten vooral telefonisc­h helpen? Door die telefonisc­he consulten is de werklast bij de meeste huisartsen zelfs verlaagd. “Veel huisartsen zijn ook coördinere­nd en raadgevend arts in een woonzorgce­ntrum of worden ingeschake­ld op een triagepost”, zegt Bert Vaes van het academisch centrum huisartsen­geneeskund­e aan de KU Leuven. “De vraag is in welke mate huisartsen in staat zijn geweest om zich goed te beschermen”, zegt Vaes, zelf huisarts in Hoeilaart. “We weten dat er een groot tekort is aan materiaal. Dat is slechts geleidelij­k verdeeld. We weten intussen ook dat patiënten zonder symptomen drager kunnen zijn van het virus. Zij kunnen het virus onder huisartsen hebben verspreid, zeker in regio’s waar het virus al meer onder de bevolking verspreid was. Vandaag raadt Domus Medica huisartsen aan om ook bij consultati­es van niet-covid-patiënten minimale beschermin­g te dragen, zoals handschoen­en en een mondmasker, en om de ruimte nadien te desinfecte­ren. Maar dat is zeker niet van bij het begin door alle huisartsen gebeurd.”

Fever consult

In de huisartsen­kring van Genk, As en Zutendaal zijn acht van de 120 huisartsen uitgevalle­n. “Die uitval gebeurde vrij snel, wat best verontrust­end was”, zegt Harrie

Dewitte, gepensione­erd huisarts van Geneeskund­e voor het Volk en trekker van de triagepost in Genk. “Veel huisartsen waren niet vertrouwd met het werken in een ebola-omgeving. Gelukkig waren we er snel bij om hen op de coronapost te leren hoe beschermin­gsmateriaa­l te gebruiken. Wie geen materiaal had, hebben we bevoorraad. Dat heeft veel onrust weggenomen.”

Dewitte: “Na hun training hebben bijna alle huisartsen ook een ‘feverconsu­lt’ opgericht, een soort van aparte raadplegin­g voor covid-patiënten, waarbij ze het juiste beschermin­gsmateriaa­l dragen. De voorbije week heb ik geen nieuwe gevallen van zieke collega’s meer gehoord.”

CORONA

 ?? FOTO HANS LUCAS VIA AFP ?? 7,4 procent van de huisartsen in Limburg is vorige week ziek uitgevalle­n.
FOTO HANS LUCAS VIA AFP 7,4 procent van de huisartsen in Limburg is vorige week ziek uitgevalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium