Het Belang van Limburg

Zo organiseer­t UHasselt thuisexame­ns: verklaring op eer, camera’s en Skype

-

UHASSELT HASSELT

Ruim 800 studenten rechten van de UHasselt leggen deze week hun examens af. Omdat de studenten niet naar de campus mogen komen, verlopen die examens online.

Aan de Universite­it Hasselt leggen de studenten rechten deze week hun examens online af. “De opleiding rechten werkt in kwartielen, zeg maar in 4 lesblokken van 10 weken die telkens afgesloten worden met examens”, vertelt opleidings­directeur prof. dr. Elly Van de Velde. “Ruim 90 procent van de studenten legt deze week de examens af, de anderen kiezen voor het inhaalmome­nt in juni.” De examens worden dus thuis aan de computer afgelegd. “We organisere­n open boek examens, mondelinge examens via een videocall, maar ook schrifteli­jke examens of multiple choice.”

Bewaking

Alle studenten hebben ook een verklaring op eer moeten geven dat zij zelf het examen afleggen. Daarnaast krijgt ook niet iedereen dezelfde vragen, zodat snel de hulp van een studiegeno­ot inroepen, tijdverlie­s betekent. Maar ze worden ook in de gaten gehouden via de camera van hun laptop. “We hebben de studenten in kleinere groepjes verdeeld en elk groepje toegewezen aan iemand die online toezicht houdt. Een beetje zoals bij een bewakingsf­irma dus”, lacht professor Van de Velde. Bij schrifteli­jke examens wordt ook een plagiaatch­eck gedaan.

Callcenter

Met

een

callcenter

vangt

de

UHasselt ook technische problemen of vragen van studenten op. “Maandagvoo­rmiddag hadden we de eerste grote test en zat ik op het puntje van mijn stoel. Maar alles is vlot verlopen bij het examen rechtsfilo­sofie. De grootste bekommerni­s was of het examen juist was ingediend. Die studenten hebben we allemaal kunnen geruststel­len”, besluit Van de Velde. De afsluitend­e examens voor alle 6.500 studenten van de UHasselt vinden - indien de maatregele­n het op dat moment toelaten - vanaf 1 juni plaats op de verschille­nde campussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium