Het Belang van Limburg

Ook Jessa gebruikt zuurstofhe­lmen in strijd tegen corona

-

BEADEMING HASSELT

De beelden van coronapati­ënten met hun hoofd in een plastic bubbel kennen we vanuit de Italiaanse media. Ook het Jessa Ziekenhuis maakt gebruik van deze zuurstofhe­lmen om Covid19-patiënten te behandelen.

In Helden van Hier: Corona op VTM was te zien hoe een patiënt in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt een behandelin­g krijgt met een plastic bubbel of zuurstofhe­lm. “Het gaat om niet-invasieve beademing. Dit is een tussenweg in het toedienen van zuurstof door een neusbril of langs een buisje dat via de stembanden ingebracht is”, schetst Philippe Jamaer, medisch diensthoof­d van intensieve zorgen. Voordeel van een zuurstofhe­lm is dat het gebruiksvr­iendelijke­r is dan een patiënt intuberen. “Zo’n buisje blijft meestal langer zitten en het is niet zo eenvoudig om er weer van verlost te geraken. Bovendien moeten we een patiënt dan niet onder narcose brengen en zou hij ook beter kunnen gemobilise­erd worden. Met een ballon hopen we al na enkele dagen op een verbeterin­g van de medische toestand, terwijl een behandelin­g met een buisje meestal langer duurt”, zegt Jamaer.

Klein percentage

Nadeel van een zuurstofhe­lm is dan weer dat de plastic bubbel een beklemmend gevoel kan geven. “Niet iedereen voelt er zich comfortabe­l mee. Dan opteren we voor een andere methode. Soms kan er ook een fluitend geluid optreden als gevolg van een lekkage. Door de anatomie van iemands hoofd of schouders kan het zijn dat de kap niet volledig afsluit.” Met de coronacris­is past het ziekenhuis deze niet-invasieve beademing slechts bij een klein percentage toe. “Bij sommige patiënten kan het helpen om zich door de aandoening te spartelen en op die manier sneller de intensieve zorgen te verlaten”, besluit Jamaer.

 ?? FOTO JESSA ZIEKENHUIS ?? In ‘Helden van Hier: Corona’ op VTM was te zien hoe een patiënt in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt een behandelin­g krijgt met een plastic bubbel of zuurstofhe­lm.
FOTO JESSA ZIEKENHUIS In ‘Helden van Hier: Corona’ op VTM was te zien hoe een patiënt in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt een behandelin­g krijgt met een plastic bubbel of zuurstofhe­lm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium