Het Belang van Limburg

Eén Alkense familie, twee weken, vier doden

Een Alkense familie heeft in twee weken tijd een generatie zien verdwijnen. René Renaerts en zijn twee zussen Laura en Ghislaine Renaerts zijn alle drie overleden aan het coronaviru­s. Renés echtgenote Annie Appeltans stierf op 16 maart.

- Jan Bex

“Een generatie aan die kant van de familie is weggemaaid”, getuigt Gert Neutelaers (51), een van de kinderen van Ghislaine Renaerts. “In januari is de oudste broer al overleden, nog voor de coronacris­is. Drie maanden later zijn we vier doden verder. Dat is waanzin.”

Rouwproces

Gerts moeder was 87 toen ze op 23 maart overleed in het Jessa Ziekenhuis, campus Salvator. Haar zus Laura Renaerts, die als coronapati­ënte ook nog dezelfde ziekenhuis­kamer heeft gedeeld met Ghislaine, overleed op 17 maart. Ze is 90 geworden. Afgelopen weekend stond in de krant dan weer het overlijden­sbericht van René Renaerts, broer van Laura en Ghislaine. Hij moest nog 80 worden toen hij op 30 maart overleed in het rusthuis. Nog geen twee weken eerder, op 16 maart, stierf Renés echtgenote Annie Appeltans, nog geen 77. Haar overlijden was niet coronagere­lateerd.

“We hebben alleen afscheid kunnen nemen van onze eigen moeder. En dan nog heel beperkt. Al die stappen die er normaal zijn in een rouwproces vallen weg. Geen samenkomst meer met de familie. Niet meer samen adressen opzoeken. Niet meer samen naar de begrafenis­ondernemer gaan. Heel snel een kist moeten kiezen. Geen klassieke begrafenis­dienst meer. In plaats daarvan tien minuten aan het kerkhof staan met een zegening. En dan naar huis. Want er is ook geen koffietafe­l meer waarbij je je hart eens kan luchten”, zegt Gert.

“Van mijn moeder heeft de familie nog wel afscheid kunnen nemen in het Salvatorzi­ekenhuis. Hoed af voor de mensen die dat mogelijk hebben gemaakt. Maar vrienden, of verdere familie, hebben geen afscheid kunnen nemen van haar, hebben alleen een rouwberich­t ontvangen. Dat alles samen maakt zo’n overlijden onwezenlij­k.”

“Een generatie aan die kant van de familie is weggemaaid. Dat is waanzin”

Gert Neutelaers

Sluipmoord­enaar

“Mijn moeder woonde nog alleen in Terkoest”, vertelt Gert. “Als ze door haar tuin liep, kwam ze uit bij haar zus Laura, bij mijn tante. Elke zondag gingen we moeder bezoeken. Dan ging ik met haar mee naar de misviering. Daarna was er koffie met zelfgebakk­en speculaas. ’s Middags aten we iets lekkers samen en daarna deden we samen de afwas. Dan had moeder een goeie zondag.” “Afgelopen zondag had ik het heel moeilijk. Het klopte precies niet dat ik bij ons thuis middag at. Dit is zo’n verschrikk­elijke ziekte. Een sluipmoord­enaar die vandaag op je schiet en waarvan je pas over vijf dagen weet of hij je geraakt heeft.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium