Het Belang van Limburg

Limburgse festivals eisen duidelijkh­eid

- Joey Bougard

FESTIVALS HASSELT

Nee, veel wijzer worden de Limburgse festivals niet van de woorden van Pieter De Crem (CD&V). De minister van Binnenland­se Zaken zei gisteren dat de Nationale Veiligheid­sraad zeer binnenkort de annulering van de grote zomerfesti­vals, waaronder Tomorrowla­nd en Rock Werchter, zal formaliser­en. “Allemaal goed en wel”, zucht een organisato­r. “Maar zonder officieel advies moeten we als kleiner festival gewoon van dag tot dag bang afwachten.”

De festivals in onze provincie tasten nog steeds in het duister. Technofest­ival Extrema Outdoor gaat officieel nog door in het Pinksterwe­ekend maar stopte twee weken geleden wel al zijn ticketverk­oop. In Genk zijn alle evenemente­n tot 11 mei afgelast en is er dus nog geen beslissing over stadsfesti­val Genk On Stage eind juni. Net over de grens in Landgraaf wacht Pinkpop tot half mei om de knoop door te hakken, zelfs al kampt organisato­r Jan Smeets (75) zelf met corona.

Sommige festivals bieden ook nog tickets aan. Zoals Blues Peer (1719 juli), dat vorige week nog voordelige tickets aanprees in een mail. “Wat moeten we anders?” zegt Jan Meurs. “Er is nog geen enkele beslissing genomen. Dus gaan we voorlopig door met onze planning.” Kristof Henseler van Afro Latino (10-12 juli) in Bree maakt zich minder illusies. “Sinds de uitbraak gingen we uit van drie scenario’s. Of het festival gaat door, of het wordt verplaatst, of er komt een verbod. Optie twee leek al snel onhaalbaar, de kans op optie één wordt met de dag kleiner.”

Sprankje hoop

“Ons enige sprankje hoop is dat Werchter en co meer internatio­naal gericht zijn”, zegt Maarten Ruelens van Rock Herk (17 en 18/7). “Zij hebben buitenland­se acts en bezoekers van over de hele wereld, terwijl wij vooral veel Belgische kleppers boeken en onze bezoekers voor het overgrote deel uit de buurt komen.”

Wie rekent op buitenland­se acts, moet er immers rekening mee houden dat die zelfs niet mogen afreizen. “Zijn onze grenzen dan al open?” vraagt Lennart Janssen van het gratis Genkse festival AFF. Officieel valt er nog geen annulatie van een geboekte band op te tekenen. “Nochtans zitten die eraan te komen”, zegt Henseler van Afro Latino. “In de VS beseffen veel boekingska­ntoren nu pas goed hoe groot de impact is. Maar ze kijken de kat uit de boom, om te zien of ze hun tournees niet eerst naar een latere datum kunnen omboeken.”

Pukkelpop?

Tot dan blijven de festivals bezig met de dagelijkse organisati­e. Tegen beter weten in, of omdat er nog een waterkansj­e is. Zoals Pukkelpop, dat eind augustus zijn 35ste editie moet vieren. Normaal hadden ze in Kiewit nu al met fierheid de eerste headliners aangekondi­gd. Die communicat­ie ligt voor onbepaalde tijd stil. “Zolang er geen garanties zijn, bekijken we het dag per dag en werken we in stilte verder”, zegt woordvoerd­er Frederik Luyten.

Ook bij Rock Herk koesteren ze hoop. “De affiches liggen klaar maar de communicat­ie hebben we even stilgelegd.”

Maar de tijd dringt. “Een snelle beslissing is nu van essentieel belang voordat we als organisato­ren nog onnodige kosten gaan maken”, zegt Henseler. “En kan Herk doorgaan, dan moeten er ook nog tickets verkocht worden”, zegt Ruelens. “Is er dan nog genoeg tijd? Er is bij ons nog maar een zekerheid: als we de veiligheid van onze mensen en bezoekers niet kunnen garanderen, dan trekken we zelf de stekker eruit.” Sommigen pleiten om veiligheid­sredenen en voor de zekerheid zelfs voor een afgelastin­g van de hele festivalzo­mer. Anderen zien het somber in. “Zonder tegenwoord gaat ons festival door”, zegt Lennart Janssen. “Maar de toekomst kan niemand voorspelle­n, en dit virus al helemaal niet. Mensen willen graag even hun zinnen verzetten, daar zijn festivals voor. Maar ligt er nog iemand wakker van festivals als er tegen augustus weer 10.000 doden bijgekomen zijn?”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Zien we dit vertrouwde Pukkelpopb­eeld dit jaar nog?
FOTO KAREL HEMERIJCKX Zien we dit vertrouwde Pukkelpopb­eeld dit jaar nog?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium