Het Belang van Limburg

Hete lente in de bouw

De bouw staat voor een hete lente. Terwijl de sector na de paasvakant­ie geleidelij­k de activiteit­en wil herstarten, kondigt zich tussen werknemers en werkgevers een krachtmeti­ng aan over het bouwverlof.

- Guido Cloosterma­ns

Momenteel liggen in Limburg vijf op de zes werven volledig stil, zo blijkt uit een rondvraag van de Confederat­ie Bouw Limburg. “Als deze situatie aanhoudt tot eind april, komt 60 tot 65 procent van de bedrijven in financiële problemen”, zegt directeur Chris Slaets. Volgens Slaets hebben verschille­nde bedrijven dan ook de intentie om na de paasvakant­ie geleidelij­k de werken te hervatten. “We zien bovendien dat de levering van bouwmateri­alen herneemt en dat ook betoncentr­ales weer aan het werk gaan.”

Slaets voegt eraan toe dat dit in overleg met de vertegenwo­ordigers van de werknemers dient te gebeuren en in overeenste­mming met de coronamaat­regelen van de overheid. “Wij hebben een preventief­iche opgesteld om de bedrijven daarin bij te staan.”

Niet tegen herstart

Secretaris Dirk Coninckx van ACV Bouw en Industrie is niet meteen tegen een herstart. “Maar alleen als dat gebeurt in overleg met de werknemers en met respect voor de gezondheid van de werknemers. Dat was de voorbije weken niet altijd het geval.” Volgens Coninckx houden heel wat bedrijven zich vandaag netjes aan de maatregele­n. “Maar we worden eveneens geconfront­eerd met cowboys die zich niets aantrekken van de maatregele­n en die hun werven nu al herstarten alsof er plots geen coronacris­is meer is.

Vaak gebeurt dit bovendien zonder overleg met afgevaardi­gden of informatie aan het personeel.” De lijst met incidenten is lang, vindt de vakbondsma­n, en de wrevel bij het personeel groeit. “Met z’n drieën gyproc plaatsen in een badkamer, busjes vol met werknemers, werven zonder stromend water, het hanteren van zwaar materiaal zonder dat voldoende afstand kan worden gehouden, vloerders die met z’n tweeën grote en zware tegels leggen, werkgevers die hun mensen verplichte­n om resterende vakantieda­gen op te nemen.”

Bouwverlof

In de bouw gaan inmiddels stemmen op om het jaarlijkse bouwverlof uit te stellen, of er toch tenminste andere afspraken over te maken. “Als we straks, nadat we meer dan een maand hebben stilgelege­n, terug van start gaan, om dan de laatste drie weken van juli opnieuw stil te liggen, dan betekent dat voor vele bouwbedrij­ven de definitiev­e doodsteek”, zegt Chris Slaets. “Heel wat bedrijven zitten nu al op hun tandvlees, voor hen wordt het bouwverlof dit jaar echt wel een brug te ver.”

Dit jaar legt de bouw in Limburg het werk neer op 10 juli om tot 31 juli zijn jaarlijkse collectiev­e vakantie te vieren. Voor de vakbonden is een uitstel alvast niet aan de orde. “Heel wat werven hebben helemaal niet stilgelege­n”, zegt Jan Staal van de Algemene Centrale

van het ABVV. Bovendien hebben de bouwbedrij­ven een groot deel van de winter kunnen doorwerken. Wat gaan ze doen als het nog eens een strenge winter is? Het bouwverlof uitstellen?” Volgens Staal kan je het bouwverlof trouwens niet zomaar uitstellen. “Ook de toeleverin­g ligt in die periode stil. Bovendien hebben de meeste gezinnen zich op die periode ingesteld.”

Ook voor Dirk Coninckx van ACV Bouw en Industrie kan er van een uitstel van het bouwverlof geen sprake zijn. Niet collectief, maar ook niet op bedrijfsni­veau. “Alleen als een bedrijf dat zich de voorbije weken netjes heeft gedragen de vraag zou stellen, dan wil ik wel het gesprek aangaan.”

 ?? FOTO ROB VOSS ?? In de bouw gaan stemmen op om het jaarlijkse bouwverlof uit te stellen, of er tenminste andere afspraken over te maken.
FOTO ROB VOSS In de bouw gaan stemmen op om het jaarlijkse bouwverlof uit te stellen, of er tenminste andere afspraken over te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium