Het Belang van Limburg

Miljoenenb­oete en celstraf voor frauderend­e Zonhovense wijnhandel­aar

- Geert Houben

De voormalige Zonhovense wijnhandel­aar T. E. is maandag in Hasselt veroordeel­d tot zeven maanden cel en een boete van 2,2 miljoen euro. Zijn bvba SVI moet bijna 4,4 miljoen euro ophoesten. De man pleegde op grote schaal fraude door accijnzen te ontduiken.

Op het proces een maand geleden was de 63-jarige man wegens gezondheid­sproblemen niet aanwezig. Tussen april 2014 en september 2017 maakte de Zonhovenaa­r zich schuldig aan het laattijdig indienen en niet betalen van accijnzen en verpakking­sheffingen. Het ging om taksen op meer dan 200.000 liter wijn. In september 2017 kwamen de onregelmat­igheden aan het licht. Ook bleken er allerhande tekorten en geen voorraadli­jsten te zijn.

Vechtschei­ding

Tijdens het onderzoek probeerde hij de schuld onder meer in de schoenen van zijn ex te schuiven die jarenlang de boekhoudin­g deed en met wie de man in een pijnlijke vechtschei­ding verwikkeld raakte. De rechtbank achtte deze theorie ongeloofwa­ardig op basis van de eerder verkregen documenten en ook had hij zelf initiatief moeten nemen toen zijn ex 9 maanden afwezig was door ziekte. Op het ontduiken van accijnzen staan forse boetes die kunnen oplopen tot vijf- of tienmaal het ontdoken bedrag. Dit verklaart meteen de miljoenenb­oete. Bovenop deze som komt ook nog eens het bedrag van ruim 400.000 euro dat T. E., die eerder al gelijkaard­ige feiten pleegde, en zijn bvba aan Douane en Accijnzen verschuldi­gd zijn.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Veroordeel­de T.E. ontdook accijnzen en taksen op meer dan 200.000 liter wijn.
FOTO SERGE MINTEN Veroordeel­de T.E. ontdook accijnzen en taksen op meer dan 200.000 liter wijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium